Cvičení dělá mistra. Škola smyku ukázala, jaké chyby řidiči nejčastěji dělají

Žena za volantem
Viola Procházková | 21.09.2024
dalších 9 fotek
akce Suzuki Superřidič(ka) | foto: se svolením Suzuki
Novopečení řidiči s ještě mokrým řidičákem, ale i zkušení harcovníci, si vyzkoušeli na škole smyku se Suzuki ovládání svého vozu v krizových situacích. Na programu byly smyky, nouzové brzdění a výhybné manévry, ale třeba i poskytnutí první pomoci při dopravní nehodě. Účastníci akce se dozvěděli mnoho užitečných informací důležitých pro bezpečnou jízdu, které zjistíte z naší reportáže.
Získáním řidičáku všechno teprve začíná. Zodpovědný řidič by měl na svých schopnostech za volantem pracovat neustále a škola smyku je pro takovou práci ideální příležitost. Proto značka Suzuki pořádá pro majitele těchto japonských vozů kurzy bezpečné jízdy, na nichž si každý může vyzkoušet ovládání auta za ztížených podmínek či v krizových situacích.

Dosud šlo o událost určenou výhradně ženám, vzhledem k poptávce se však letošní, již třetí ročník akce Suzuki Superřidič(ka) poprvé otevřel i zájemcům z řad mužů. Na polygonu v Hradci Králové se sjelo 80 účastníků z různých koutů republiky, někteří i z tak vzdálených měst jako Valašské Meziříčí nebo Sokolov.

Byli mezi nimi čerství řidiči - nejmladší řidičce bylo 18 let -, ale i ostřílení matadoři, kteří si i po desítkách let uvědomují, že zkušeností není nikdy dost. Mužů i žen se přihlásil úplně stejný počet, proto mohli být rozděleni na dvě poloviny - ryze dámskou a ryze pánskou. Přece jen stále platí, že nejedna žena se za volantem necítí příliš sebevědomě a část této nejistoty vyvolávají obavy z mužské kritiky.

Pomoci při nehodě musí každý
Letos poprvé účastníci kurzu probrali i velmi důležitou oblast, a tou je správný postup při dopravní nehodě a poskytnutí první pomoci. Pavlína Jansová ze záchranné služby Královéhradeckého kraje hned na úvod vyvrátila některé mýty, které se mezi lidmi stále tradují, například poučku, že na zraněného se nesmí sahat pro případ, že by měl poškozenou páteř.

Najdete-li zraněného stále ve voze, prvním úkolem je vytáhnout ho ven, abyste mohli správně zkontrolovat životní fukce. I těžkou osobu dokážete zpoza volantu vyprostit pomoci Rautekova hmatu, následně zjišťujete, zda dýchá, případně zahajujete resuscitaci.

Dýchání z úst do úst není nutné, masáž srdce však dokáže zajistit přísun kyslíku do mozku, než dorazí pomoc. Samostatnou kapitolou jsou motorkáři, jimž je nutné ze stejného důvodu sejmout přilbu. Při volání záchranky volte rovnou číslo 155, které ušetří cenné minuty přepojování z centrální tísňové linky na záchrannou službu.

Další teoretické přednášky se týkaly bezpečné jízdy, ovládání vozidla, jeho schopností a technických možností, jakož i nejčastějších chyb, jichž se řidiči na silnicích dopouštějí. I takové drobnosti jako správně nastavená sedačka nebo vhodná poloha rukou na volantu mohou hrát v případě kolize důležitou roli.

Brzdění, smyky a úhybné manévry
V prvním bloku praktického cvičení si účastníci zkoušejí krizové brzdění, při němž se ukazuje, kolik lidí cítí podvědomou zábranu pořádně šlápnout na brzdu a nepovolit tlak, ani když pedál pulsuje činností systému ABS. Brzdná dráha se samozřejmě významně prodlužuje při vyšší nájezdové rychlosti, natožpak na mokrém či dokonce kluzkém povrchu.

Pro představu, jak malá rychlost stačí, abychom nedokázali zastavit například před přechodem pro chodce, je tato zkušenost neocenitelná. Následuje krizové brzdění spojené s vyhnutím se nečekané překážce - to když vám do cesty například vstoupí chodec nebo náklaďáku jedoucímu před vámi spadne z korby část nákladu.

Nejakčnější disciplínou byly bezpochyby smyky - nedotáčivý a přetáčivý. Nedotáčivého smyku dosahují moderní auta většinou přirozeně, neboť jsou takto z výroby nastavena. Zvládnutí smyku přední nápravy je totiž pro běžného řidiče jednodušší a také následky případné nehody nebývají tak vážné.

Situace, kdy auto místo zatáčení jede po tečně ze zatáčky ven, zapřičiní často příliš vysoká nájezdová rychlost, může to být však i kluzká vozovka nebo náledí. Postup je v takovém případě jednoduchý: sundat nohu z plynu, u manuálu vyšlápnout spojku a volant držet ve směru jízdy. Podle potřeby je možné mírně dobržďovat, a jakmile kola znovu získají přilnavost, zase se rozjet.

Řešení přetáčivého smyku (ten je nutno vyvolat kyvnou plošinou, která trhne zadní nápravou) je obtížnější, neboť správný postup jde proti přirozeným instinktům. Brzdění je v tomto případě nežádoucí, aby auto nešlo do hodin, a volantem je třeba točit v opačném směru, takzvaně „kontra“. Řada účastníků si zde úplně poprvé v životě vyzkouší, jaké to je, sedět ve voze, který je téměř neovladatelný. Naštěstí cvičení probíhá na velké ploše s dostatečně velkými únikovými zónami, takže se není čeho bát.

Se čtyřkolkou do terénu
Jelikož Suzuki nabízí většinu modelů s možností pohonu 4x4, mají řidiči a řidičky možnost si vyzkoušet i ovládání auta v terénu. Na řadu zde přicházejí užitečné funkce, jako je režim Snow pro kluzké povrchy nebo asistent pro sjíždění kopců. Pro odlehčení atmosféry se pak zájemci projedou po terénním polygonu v offroadovém modelu Suzuki Jimny.

Za volantem přitom sedí Míla Janáček, který se jako co-pilot účastnil Dakaru i dalších světových rally, je to tedy pořádná jízda! V mezičase si přítomní krátili čekání například u karikaturistky a mohli si vyzkoušet i nové modely Suzuki z aktuální nabídky.

Z následných reakcí je zřejmé, že si účastníci kurzu i přes pekelné vedro den užili a odnesli si do další řidičské kariéry spoustu nových zkušeností. „Akce byla skvělá stejně jako v loňském roce,” komentovala školu smyku jedna z účastnic.

„Výborní byli instruktoři i lektoři na teoretických částech. Ocenila jsem také, že první pomoc nebyla omezena na klasickou resuscitaci. Díky moc a příští rok se budu těšit na viděnou.“  Pokud jste majitelem Suzuki, nezapomeňte se na příští akci přihlásit taky. A pokud ne, najdete celou řadu podobných kurzů v nabídkách českých polygonů i řidičských škol.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů