Aktivní dovolená v nádherných skalách. Krajina kousek od hranic láká i filmaře

Our theme
Andrea Jordánová | 15.07.2024
Súľovské skály se nacházejí přibližně 10 kilometrů od města Bytča a 25 kilometrů od Žiliny. | foto: Shutterstock
/AUTEM ZA POZNÁNÍM/ Místo jako dělané pro aktivní dovolenou. Na své si přijdou milovníci skal, přírody i sportovních výkonů. Navíc se tento skalnatý ráj nachází jen kousek od českých hranic asi pětadvacet kilometrů od Žiliny. Řeč je o nejznámějším skalním městě na Slovensku s názvem Súľovské skály. Řada čtenářů kulisy této lokality zná z odlíbené štědrovečerní pohádky. Ovšem ke skalám vždy patří i nebezpečí. I zde se před lety stala velká tragédie.
Súľovské skály se nachází v Chráněné krajinné oblasti Strážovské vrchy. Z Prahy k nim autem podle portálu Mapy.cz dorazíte nejrychlejší cestou za čtyři a půl hodiny. Web nabízí celkem dvě trasy téměř na kilometr stejně dlouhé, a sice 399 kilometrů. Rychlejší cesta vede řidiče přes Havlíčkův Brod a Brno do Trenčína a následně do Žiliny. Druhá varianta ukazuje trasu přes Pardubice a Olomouc do Žiliny.

Cesta z Prahy do Súľovských skál., zdroj: Mapy.cz


Trasu kolem a uvnitř Súľovských skal zvládne průměrně zdatný jedinec. Nejoblíbenější cesta v této lokalitě vede po naučné stezce ze Súľova až na Súľovský hrad. „Je obousměrná, ale krásnější trasa je směrem nahoru z parkoviště pod skalami a sestup po červené přes louku pod hradem. Většina zajímavostí a vyhlídek se totiž nachází na zelené trase mezi parkovištěm a hradem a jejich postupné odkrývání zpříjemňuje samotný výstup,“ radí turistický web Žilinský turistický kraj.

Jak to vypadá v Súľovských skálách:

V nejnáročnějších pasážích je nutné zdolat chůzi po žebřících a projít místy, kde je více než vhodné se přidržovat řetězů. Zároveň je potřeba si uvědomit, že jde o skalní terén a že tu jsou i poměrně vysoké srázy. Odměnou za vynaloženou námahu budou nejen nádherné výhledy.

Gotická brána i panomaramata
Místo je tak krásné, že si ho nenechali ujít ani autoři snímku Král sokolů, který byl v roce 2020 odvysílán jako štědrovečerní pohádka České televize.

Na mnoha místech trasy se otevírá pohled do okolní krajiny či panoramat se skálami. Dalším vyhledávaným místem je gotická brána. Jedná se o skalní útvar připomínající typické gotické portály. Hojně vyhledávaný je také Súľovský hrad. Podle historických dokumentů existoval už minimálně v roce 1470. Od roku 1763 však chátrá, jak uvedl web Hrady.sk. A podle toho i vypadá. Představu, jak se na něm mohlo v minulosti žít, však dává dostatečnou. Hodně turistů si tu pak s oblibou rádo odpočine po výstupu na vrchol.

Pro seznámení s tímto regionem ochránci přírody a podporovatelé cestovního ruchu zde vybudovali naučnou stezku o délce 7,5 kilometru. Má 17 zastávek s ochranářsko-vlastivědným zaměřením, uvedl turistický web Slovakia Travel.

Tragédie ve skalách
Jelikož skály vyčnívají nad okolím, jde o velmi rizikové místo v případě bouřky. Na nedostatečný odhad rizika zde tak doplatila v roce 2008 čtyřčlenná rodina, která se u Suľovského hradu před nepřízní počasí schovala do malé jeskyňky.

Jak tehdy uvedl web Plus jeden deň, blesk se svezl po mokré stěně a zasáhl mladou maminku s teprve dvouletým dítětem. Otec zůstal dezorientovaný. Bez újmy zůstal pouze pětiletý chlapec, který sešel dolů do vesnice, aby přivolal pomoc. Jeho mamince a sourozenci však už nebylo možné pomoci.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů