Ostrý Lotus Elise Race 250 dá stovku pod 4 sekundy. Na silnice ale nesmí

Our theme
Redakce | 30.07.2016
Lotus Elise Race 250. | foto: Lotus
Britský výrobce sportovních vozů Lotus představil zajímavou novinku. Model Elise Race 250 je jedním z nejostřejších aut, jaké kdy postavila. Jak ale napovídá jméno, je určena na závodní okruhy. Na silnice nesmí.
To je ale vidět už na pohled, autu totiž chybí přední světlomety. Najdeme tu i jiné závodní specialitky: polykarbonátové zadní okno, bezpečnostní klec, skořepinové sedačky z karbonu, šestibodové bezpečnostní pásy či vyjímatelný volant.

Lotus samozřejmě kladl velký důraz na co nejnižší hmotnost, chlubí se například hliníkovým šasi, které váží jen 68 kilogramů. Pokud pak zájemce zvolí příplatkový Carbon Aero Pack, který nahrazuje přední splitter, zadní difuzor a přítlačné křídlo díly z uhlíkových vláken, vejde se hmotnost auta pod 900 kilogramů.

Lotus Elise Race 250.


Paket také zvyšuje přítlak, v rychlosti 160 km/h činí 66 kilogramů a při maximálce 248 km/h dokonce 155 kg.

Auto dále dostalo speciální výfukový systém, stavitelné tlumiče s dvojitými lichoběžníky, posílené brzdy, kovaná 16palcová kola vpředu a 17palcová vzadu a pochopitelně okruhové pneumatiky.

Lotus Elise Race 250 pohání uprostřed umístěný kompresorem přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,8 litru, který produkuje 246 koní (181 kW) a 250 Nm točivého momentu. Všechna síla putuje na zadní kola přes šestistupňovou manuální převodovku.

Lotus Elise Race 250.


Údaje o akceleraci zatím výrobce tají, ale jisté je, že zrychlení z klidu na stovku zabere méně než 4 sekundy. Lotus totiž nabízí také model Elise v silniční verzi Cup 250 se stejným výkonem ale bez závodních specialit. A ta na 100 km/h vystřelí za 3,9 sekundy. Lehčí okruhové provedení musí být rychlejší.

Britský výrobce už přijímá objednávky, závodní speciál stojí nejméně 53 500 liber, tedy asi 1,72 milionu korun.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů