Audi zařízlo R8 e-tron. O elektrický supersport za 27 milionů není zájem

Our theme
Redakce | 13.10.2016
Audi R8 e-tron. | foto: Audi
Loni na ženevském autosalonu automobilka Audi představila model R8 e-tron. Elektrická verze německého supersportu však ve výrobě vydržela jen několik měsíců, Audi produkci brzy ukončí.
O R8 e-tron totiž nebyl zájem. Audi za přibližně rok a půl výroby zvládlo prodat "méně než sto aut", což může znamenat prakticky cokoli - každopádně však jde v očích vedení automobilky o neúspěch. Nyní tedy dokončí přijaté objednávky a produkci ukončí.

Za slabým prodejem stojí nejen trochu zvláštní prodejní strategie, především ale opravdu vysoká cena. R8 e-tron byl totiž nabídnut výhradně evropským zákazníkům, kteří se o něj museli hlásit přímo v Německu u vedení Audi.

A ona cena? Na elektrický supersport bylo třeba složit nejméně jeden milion eur, tedy v přepočtu asi 27 milionů korun. Pro srovnání, provedení se spalovacím desetiválcovým motorem startuje na částce 4 313 900 korun.

E-tron přitom není rychlejší. Pohání ho dva elektromotory, každý s výkonem 230 koní (170 kW). Celkový výkon pak dělá 460 koní, točivý moment dosahuje hodnoty 920 Nm, akcelerace z klidu na stovku zabere 3,9 sekundy a maximálně umí jet 250 km/h. Základní verze s V10 na 100 km/h zrychlí za 3,5 sekundy jede až 323 km/h.

Elektrický supersport se zato chlubil nižšími provozními náklady, což ale v případě takového auta asi není vlastnost, která by majitele příliš zajímala. Na plně nabitý akumulátor má R8 e-tron ujet asi 450 kilometrů.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů