Friday 08.02.2008 14:39,
Mozna to sem nepatri, ale je to pravda.
Krasne auto a NA ZDEJSI POMERY dobre napsany clanek. Pisatel si bohuzel mysli, ze jeho cestina je na vysoke urovni a rozebira s nejakym tulpasem pocestene slovo kvatro (to ma opravdu spravne).
Nicmene se mi zda, ze cesky v tomto state uz neumi temer nikdo, prestoze autorova cestina je vysoko nad zdejsimi podobnymi prispevky, coz neni problem, nebot ty dosahuji kvality asi seste tridy obecne skoly.
Hrubych chyb vsak ma (jak v popisu, tak i v reakcich) nekolik. O slohu se nema ani cenu bavit, coz by u "nespisovatele" nevadilo, pravopis by mel ale znat "kazdy dobry Cech". Uvedu zkracene priklady, jiste nenajdu vsechny chybky, ovsem MUJ cestinar by "vypichnute" nedostatky povazoval za hrubou pravopisnou chybu a znamka by byla za pet. Nekterym se muze zdat, ze je vyraz spravny (vzdyt i v novinach jsem to tak videl!), a ze o chybu nejde. Jde. Hlavni chyby se vyskytuji v cislovkach, kde na konci nemaji co delat zadne "ku" a podobne. Autor take rad pouziva na konci vety dve tecky. To cestina nezna, musi byt jedna nebo tri.
oslavi 70ku.. = oslavi 70. (pripadne oslavi 70...)
atd. dostal = atd., dostal (tady je navic "atd" nestastne spojeno s pokracovanim ve vete)
20 tis. km = co branilo napsani slova tisic?
3.600 = tecka tam nema co delat, mezera by se dala prezit
vsech kol, dava tusit = vsech kol dava tusit
(viz. Foto) = (viz foto)
Silenost.. = Silenost. (nebo Silenost...)
auto se srovnalo a jakmile byly = auto se srovnalo, a jakmile byly (i pred "a" se nekdy davaji carky...)
ze 911ka cim je starsi, = ze 911, cim je starsi,
1-lete = jednolete (pravidla cislovek do deseti, v nouzi lze pouzit 1lete)
87 korun.. = 87 korun.
(40 tis. Km) = (40 tisic km)
40 tis. Km nemusim = 40 tisic km nemusim
cca. 0.4 litru na 1.000 = cca 0,4 litru na 1000
celnich = celnych
zrychlovani jak dopredneho na rovine, tak = zrychlovani, jak dopredneho na rovine, tak
ze 850ka je kultovni = ze 850 je kultovni
Dal uz se mi nechce. Snad jsem tady nenasekal mnoho pravopisnych chyb.
respond