Tuesday 02.03.2010 16:15,
rada
Nad jednou věcí se pozastavuji dnes a denně. tady to přímo bije do očí.
Slečna či mladá paní píše, jak jezdí už dokonce celé dva roky a jak je už "vyježděná". Já závidím dnešní mládeži to sebevědomí a pocit, že v 18-21 letech už všechno ví a se vším si dovedou hravě poradit.
No, ono to je podél cest na těch křížcích, co tam rostou jako houby po dešti, jasně vidět: většinou to začíná takto:
Na tomto místě tragicky zahynul náš milovaný syn (či dcera) ve věku nedožitých 21 let... Ale proč?? Že by jen ti 21 letí měli tu smůlu, že je naboural nějaký důchodce?? neříkám, že se to nestává, ale statistiky hovoří zcela diametrálně odlišně.
Takže, milá Domčo, až budeš mít najeto tak 10 let a přes milionu kilometrů, prohalšuj o sobě, že jis vyježděná. Já nechci sahat do svědomí tobě ani jiným, ale prostě moje zkušenost z ježdění po všech možných cestách a necestách u nás a v zahraničí a svíce než 1,2miliony kilometrů od roku 1978, mi říká, že se máš ještě hoooooodně co učit.Takovou tu taktiku jízdy,víš, tu předvídavost a řešení situace tak o 2-3 tayh předem, než k ní dojde. A to jsem si jist, že po 2 letech ježdění v krvi rozhodně nemáš.
Mondeo ST220: jo, celkem by to byla dobrá volab, kdyby: to nemělo obsah více než 2500ccm, což již padá do té nejvyšší sazby POV, kdyby to nebyl motor velice citlivý na nízkou hladinu oleje a tím pádem se občas "lehce" přidírá klika, kdyby to nežralo >10-13l/100km, kdyby to nemělo 220HP a možná, že bycj ještě na něco přišel.
Ne ne, já si naopka myslím, že Focus s 1,6 bude to pravé, je to poměr mezi výkonem (dojedeš všude a včas) a jakous takous bezpúečností, navíc s výtečnými jízdními vlastnostmi.
Mondeo ST220 má tak 2-3 roky čas.
Já si už mohu ve svém věku a po najetém tom, co mám najetém, nějakou tu kritiku dovolit (dopravní nehodu vlastním zaviněním jsem ještě neměl, ale cizím už dvě, z nichž o jedné jsem se domníval, že jsem už mrtvý, takž i z tohoto pohledu).
Výkonový potenciál + mladická nezkušenost a nerozvážnost = časovaná bomba. Stačí trochu hecu v partě ze zábavy a je průser. A to tím větší, čím více "na to mám, ne" Su frajer, woe, ne, to má 220 hřebců .. Tak to předvě´d, woe,.. konec jasný.
Já vám fakt řeknu, že jezdím dbnes a denně, jezdím už méně, než před 2-3 lety (tehdá kolem 60-65.000km/rok), dnes už naštěstí tolik nemusím, ale mám z naších spoluřidičů čímdál větší strach. ANo, strach je to slovo.
Jen příklad: minulý týden jsem jel trasu do severních Čech (z Moravy). Přes Pastviny byla silnice namrzlá jako sklo. Jela kolona asi 6-7 aut, protože to fakt nešlo. Ale našel se mladý střelec s Alfou, co nám to předvedl. Páprdi, jedou jak z hnojem, ne... Naštěstí mu to vyšlo a v Mladkově to ubrzdil... Štěstí bylo, že mu zprava nikdo nejel na Jablonné. A hádejte, kolik mu mohlo být??
Nechce se mi věřit, že jsem býval taky takový. Ale možná ano, jen je v tom malinkatý rozdíleček: tenrkáýt, 78. roce, jste na silnici skoro nikoho nepotkali=neohrozili, když náhodou něco jaski bylo méně košer, než by měloé být. Dnes něco nevyjde a je z toho většinou jen ten obrovský průser.
respond