Volva budou mít oči všude. A v případě hrozby srážky se sama chopí řízení

Our theme
Redakce | 14.10.2014
Volvo vyvinulo technologii, díky níž auto vidí všude kolem sebe. | foto: Volvo
Göteborg/Praha /VIDEO/ - Jak známo, automobilka Volvo si uložila ambiciózní úkol snížit do roku 2020 počet osob usmrcených či vážně zraněných v novém voze této značky na nulu. Pomoci splnit tento cíl má také technologie monitorující široké okolí auta.
Systém využívá různé senzory umístěné po obvodu vozu, s nimiž spolupracují ještě kamery, radary, laserové senzory, GPS jednotky a podobně. Volvo díky nim vidí okolní prostředí v rozsahu 360 stupňů a může odhalit potenciálně nebezpečné objekty, které by řidič jinak třeba nemohl zaznamenat.




Technologie jde však ještě dál. Kromě toho, že monitoruje okolí vozu, umí také v případě nebezpečí podle aktuální situace vytvořit co nejúčinnější "únikový scénář". Pokud tedy hrozí například srážka, převezme automaticky řízení i brzdy a auto buď samo zastaví, nebo se bez nutnosti zásahu řidiče vyhne.

Volvo vyvinulo technologii, díky níž auto vidí všude kolem sebe.


"Tato technologie je současně velmi zásadním předpokladem pro vývoj autonomně řízených vozidel, která budou schopna automaticky ovládat brzdy a řízení tak, aby za žádné situace nedošlo ke srážce s jakýmkoliv jiným objektem. Naším hlavním cílem je soustředit se na předcházení různým typům dopravních nehod. Do budoucna však chceme stále pracovat na vývoji vozu, který bude schopný přizpůsobit se unikátnímu chování individuálního řidiče," říká ředitel projektu Non-Hit Car společnosti Volvo Cars Anders Almevad.

Právě projekt Non-Hit Car and Truck, který bude v prosinci po čtyřech letech ukončen, zastřešuje vývoj zmíněné technologie monitorující celé okolí vozu. Projekt vznikl na základě švédské spolupráce akademické obce, různých institucí a průmyslových aktérů, a zaměřil se na vývoj nových a zlepšování stávajících technologií, jejichž cílem je snížit riziko dopravních nehod jak osobních, tak i nákladních vozů.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů