VIDEO: Číňané postavili obrovský autobus, který jezdí "nad" auty

Our theme
Redakce | 04.08.2016
V Číně postavili obří autobus jezdící přes auta. | foto: New China
V Číně přišli se zajímavým nápadem, který by mohl pomoci dopravě ve velkých městech. Vyvíjejí tam totiž koncept obrovského autobusu, který je široký jako dvouproudá silnice a automobily jej podjíždějí.
Zvláštní dopravní prostředek se jmenuje Transit Elevated Bus (TEB) a je opravdu gigantický. Na délku měří 22 metrů, široký je 7,8 metru a 4,5 metru vysoký. Důležité ale je, že se pod něj vejdou vozy s výškou do 2,1 metru.

Že to Číňané s tímto nápadem myslí vážně, dokládá skutečnost, že vznikl vývojový prototyp, který už se ukázal při první krátké zkušební jízdě. Další testy však mají pokračovat.

Zatím existuje jediný "vagón", výrobce ale plánuje, že v reálném provozu k sobě budou připojeny až čtyři vozy. V takovém případě by souprava na délku měřila přes 80 metrů a nabídla by místo pro 1200 pasažérů.

O pohon se postará elektřina, nejvyšší rychlost činí 60 km/h a zvláštností - vzhledem k rozměrům a koncepci ale zřejmě nezbytnou - je i pohyb v jakýchsi kolejnicích. Výrobce se také chlubí, že výroba TEB by stála zhruba pětinu toho, co by si vyžádala produkce souprav metra s obdobnou přepravní kapacitou.

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů