Vadné airbagy od Takaty prý mají v USA na svědomí osm životů

Our theme
ČTK | 23.10.2015
Ilustrační foto. | foto: Thinkstock
Problémy s nafukovači airbagů japonské společnosti Takata si ve Spojených státech vyžádaly osm mrtvých a téměř 100 zraněných. Tvrdí to alespoň americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA).
Úřad zároveň uvedl, že usiluje o co nejrychlejší dokončení opravy problematických airbagů.

Nafukovače airbagů od Takaty mohou prasknout a mohou se z nich do vozu odmrštit části kovu. NHTSA uvedl, že obdržel zprávy o 89 případech prasknutí u airbagu řidiče a 32 prasknutí u airbagu spolujezdce. Téměř každý desátý případ prasknutí u airbagu řidiče přitom vedl k úmrtí.

Automobilky v USA kvůli problémům s nafukovači airbagů Takata svolávají do servisu více než 19 milionů vozů. Podle NHTSA však byla zatím vyměněna pouze necelá čtvrtina vadných nafukovačů. Úřad nyní podle agentury AP zvažuje, že nad svoláváním převezme kontrolu.

"NHTSA zvažuje v rámci pravomoci poskytnuté Kongresem řadu opatření, jež by urychlila opravu a zajistila, že jako první budou vyměněny nafukovače, které představují největší bezpečnostní riziko," uvedl na veřejném slyšení ve Washingtonu šéf úřadu Mark Rosekind.

Problém je to však celosvětový. Jedenáct automobilek totiž po celém světě už od roku 2008 kvůli potížím s airbagy společnosti Takata svolalo do servisů přes 50 milionů vozů. Jde tak o největší svolávací akci v dějinách.

Více informací o skandálu s potenciálně nebezpečnými airbagy najdete zde.

Podle výzkumné společnosti Valient Market Research bude celá akce Takatu a její zákazníky z řad automobilek stát čtyři až pět miliard dolarů (až 125 miliard Kč).
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů