Tento indický náklaďáček s jednoválcem uveze těžší náklad než velký pick-up

Our theme
Daniel Fuglevič | 14.02.2018
dalších 5 fotek
Mahindra Jeeto. | foto: Mahindra
Možná byste řekli, že americký pick-up Ford F-150, král mezi podobnými auty, musí být vládce v přepravě věcí a na jeho korbu bez problému naložíte klidně slona. Když se ale budeme bavit pouze o maximální nosnosti, jeden malý pracant z Indie překvapivě americký pick-up hravě strčí do kapsy.
K zajímavému zjištění došli na americkém motoristickém webu Jalopnik. Jako praví Američané byste se možná také divili, že populární, vychvalovaný a v prodejích nepřekonaný pick-up Ford F-150 může v kategorii, jakou je prostá nosnost nákladu, porazit mrňavý „užitkáč“ z Indie.

Přesněji pak mluvíme o Mahindře Jeeto, malém pick-upu, který jde právě nyní v Indii do prodeje a jehož schopnosti jsou opravdu působivé. Se svým jednoválcem o objemu 625 cm3, 16 koňmi (12 kW) výkonu a celkovou hmotnostní 685 kg totiž podle automobilky dokáže uvést až 700 kg nákladu.

Přitom obří a schopně vypadající Ford F-150 ve čtyřdveřové verzi SuperCrew z edice Limited se svým 3,5litrovým dvakrát přeplňovaným šestiválcem, výkonem 375 koní (275 kW) a hmotností okolo dvou tun má Fordem uváděnou maximální nosnost jen 648 kg.

Samozřejmě, v katalogu Fordu najdete i mnohem schopnější verze F-150, které zase maličkou Mahindru překonájí, na druhou je zde ale mnoho variant, které se na indický pick-up nechytají. To platí i pro výkonný F-150 Raptor, který uveze maximálně 544 kg nákladu.

V rámci siláctví tak Mahindra amerického krále umí porazit. Stojíme však nohama pevně na zemi, takže tohle srovnání berte s nadsázkou. Ford totiž nakonec exceluje v doslova každé další kategorii od rychlosti, ovladatelnosti, komfortu až po bezpečnost a výbavu, čemuž se malá, vybydlená krabička z Indie nemůže rovnat.

Jeeto je přitom hlavě uzpůsobeno k přepravě nákladu a vlastně k ničemu jinému. Není tedy divu, že „luxusně“ vybavený Ford svou nosností nemůže konkurovat. Vždyť taky sebou již od výroby tahá zátěž ve formě bezpečné karoserie, interiéru naplněného hromadou techniky, komfortní výbavy a dalšími moderními vymoženostmi.

Nestojí ani 100 tisíc...
A kolik vlastně Mahindra Jeeto stojí? V přepočtu asi 84 100 korun. Její schopnost uvést větší náklad než Ford F-150 (jehož cena se pohybuje kolem milionu korun) se tak může pořád zdát neuvěřitelně působivá. Pracant se jednoduše pozná.

Podobné srovnání ale můžeme najít i u nás. Vezměte si třeba takovou legendární „multikáru“ M25 se čtyřválcovým dieselem, kterou dnes seženete v pěkném stavu za nějakých 50 tisíc korun. Tahle zelená potvora dokáže uvést až 2,2 tuny nákladu.

S ekvivalentem moderního a civilizovaného pick-upu, dejme tomu šestiválcovým Volkswagenem Amarok, se ale musíte krotit. Naložíte mu jenom něco lehce přes tunu.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů