Spectre už brzy zamíří do kin. Prohlédněte si Jaguar C-X75 z nové bondovky

Our theme
Redakce | 26.10.2015
dalších 20 fotek
Jaguar C-X75 Bond Concept. | foto: Jaguar
Už za několik dní do českých kin zamíří v pořadí čtyřiadvacátá bondovka s názvem Spectre. Automobilka Jaguar se ještě před premiérou pochlubila sadou fotografií unikátního vozu Jaguar C-X75, který má ve filmu důležitou roli.
Objeví se totiž v honičce v ulicích Říma, při níž padouch jménem Mr. Hinx právě za volantem Jaguaru pronásleduje Jamese Bonda, který se snaží uniknout ve voze Aston Martin DB10. Během natáčení se auta po městě pohybovala i rychlostí 177 kilometrů za hodinu.

Zajímavé je, že filmový Jaguar C-X75 není (stejně jako zmíněný Aston Martin DB10) produkčním autem.

Jaguar C-X75 Bond Concept.


Jde o další evoluci konceptu, který se poprvé ukázal už v roce 2010 a tehdy kromě vzhledu zaujal i zvláštním hybridním pohonným ústrojím s párem kompaktních plynových turbín. Výrobce pak naplánoval limitovanou výrobu několika vozů, byť s konvenčnějším pohonem, ale v prosinci 2012 svoje plány zrušil. Nadále však pracoval na prototypech.

Namísto plynových turbín se pod karoserii nakonec nastěhovala hybridní soustava, kterou tvoří elektrický motor a benzínový čtyřválec o objemu 1,6 litru, jemuž ještě pomáhá dvojité přeplňování pomocí turbodmychadla a kompresoru. Výkon se pohybuje okolo 900 koní, což vozu stačí ke zrychlení na 100 km/h pod tři sekundy.

Jaguar C-X75 Bond Concept.


To se však stále bavíme o skutečném, "výstavním" prototypu. Pro účely natáčení vznikly také speciální "kaskadérské" vozy, které tuto techniku - jistě velice drahou - nedostaly. Jaguar sice použitý pohon tají, ale dá se předpokládat, že se za řidičem ukrýval osmiválec známý například z modelu F-Type R.

Ve filmu Spectre James Bond obdrží záhadnou zprávu z minulosti, která ho přivede k odhalení zlověstné organizace. Postupně odhaluje rozsáhlý podvod a hroznou pravdu o tom, kdo ve skutečnosti stojí za projektem Spectre. V českých kinech se novinka objeví 5. listopadu.

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů