Překvapivá premiéra. Škoda v Ženevě ukáže koncept nové Fabie

Our theme
Redakce | 03.02.2014
Škoda Fabia SLX. | foto: Škoda Auto
Londýn/Praha - Třetí generace Fabie patří mezi nejočekávanější a nejsledovanější novinky tohoto roku. Jak by měl nástupce jednoho z nejdůležitějších modelů mladoboleslavské automobilky vypadat, se poněkud překvapivě dozvíme už v březnu. Škoda totiž na ženevský autosalon přiveze jeho koncept.
Píše o tom britský server Autocar. Podle něj bude novinka, jako vůbec první model koncernu VW, stát na kratší verzi nové modulární platformy MQB, označované jako MQB-A. Stejný základ později dostanou i příští Volkswagen Polo a Seat Ibiza.

Právě kolem platformy přitom panovala nejistota, podle některých zdrojů měla nová Fabia dostat pouze techniku současného Pola. A platforma MQB měla být poprvé použita právě až u nové generace mini od Volkswagenu, jehož příjezd se očekává v roce 2015.

Třetí generace Fabie bude oproti té aktuální o něco delší, širší, nižší a lehčí. Naroste také rozvor, takže můžeme očekávat prostornější interiér i objemnější zavazadlový prostor.

Vzhledově má novinka působit mnohem dynamičtěji a svým designem vzbuzovat víc emocí. Ve škodovce si od ní slibují, že osloví jak současné majitele, tak i mladé kupce. 

Podoba vozu pochopitelně naváže na současný designový jazyk mladoboleslavského výrobce, můžeme tedy čekat tvary podobné například Octavii, Rapidu či faceliftovanému Yetimu. Některé křivky nové Fabie prý však mají připomínat i rally speciál S2000.

Lze očekávat, že nabídka motorů bude zahrnovat jednotky 1.2 a 1.4 TSI a naftovou šestnáctistovku. Mluví se i o litrovém tříválci známém třeba z modelu Citigo.

Zatímco v Ženevě Škoda ukáže jen koncept Fabie (a třeba také Octavii Coupé), finální podobu modelu, jehož se roku 1999 celosvětově prodalo více než 2,2 milionu kusů, bychom měli spatřit na podzimním pařížském autosalonu. Krátce nato novinka zamíří do prodeje. A opět ve dvou pětidveřových karosářských verzích: jako hatchback a kombi.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů