Policie dostala měsíc po nehodě nové služební BMW i8. Tentokrát bez velké slávy

Our theme
Daniel Fuglevič | 28.06.2017
Nové hybridní BMW i8 jihomoravských policistů využívá pohon na elektřinu i spalovací motor. | foto: DENÍK/Attila Racek
Nabouraný služební supersport již dostal náhradu. Nové BMW i8 si Policie ČR převzala dnes dopoledne, podmínky zapůjčení od BMW přitom zůstávají stejné.
Úplně nový kus BMW i8 si dnes dopoledne převzali jihomoravští policisté. Na konci května nabouraný vůz je totiž stále předmětem vyšetřování a kdo ví, zda vůbec podstoupí opravu. Dle nedávno zveřejněných fotek hasičského sboru totiž služební BMW nevypadalo zrovna nejlépe.

Nový kus stejně vybaveného BMW i8 za přibližně 4 miliony korun se do služby dostává za stejných podmínek jako jeho nešťastný předchůdce. Tentokrát už však bez větší slávy a medializace.

Vůz je tedy policii zapůjčen od společnosti BMW Group Česká republika na dobu 6 měsíců nebo do najetí 20 tisíc kilometru podle toho, co nastane dříve.

Jezdit bude převážně v Jihomoravském kraji, občas ale zamíří i do okolních regionů, tedy na Vysočinu či na Zlínsko. A i když bude převážně hlídat dálnice, rychlý "bavorák" není vybaven radarem, měřit rychlost tedy nebude. Sloužit má jako běžný hlídkový vůz.

K nehodě původního hybridu od BMW došlo v pondělí 29. května (tedy necelé tři týdny od převzetí) v 10 hodin večer při prezentaci vybavení integrovaného záchranného systému a představení automobilů, což byla součást programu návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Jihomoravském kraji. 

Ve voze byl kromě policisty za volantem i šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš. Ten si z nehody odnesl dva zlomené krční obratle. Zmíněný policista po mozkové příhodě je podle všeho stále v nemocnici.

Český národ je národem vtipálků, a proto se na sociálních sítích už lidé shánějí po formuláři, kterým by si i oni v novém BMW rezervovali pořádné svezení. A asi bychom se nedivili, kdyby sázkové kanceláře vypsaly sázky na to, jak dlouho supersport vydrží pohromadě.

Kupé pohání přeplňovaný zážehový tříválec o objemu 1,5 litru, roztáčející kola zadní nápravy, a elektromotor vpředu. Celkový výkon hnací soustavy činí 362 koní (266 kW), zrychlení z klidu na stovku zabere jen 4,4 sekundy a v sériovém provedení i8 umí jet až 250 km/h. Díky 7,1kWh akumulátoru i8 ujede čistě na elektřinu 37 kilometrů.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů