Mladík si upravil auto pro náctileté a jel skoro 100 km/h. Dostala ho policie

Our theme
Daniel Fuglevič | 10.05.2018
Tento vůz dokázal jet i stokilometrovou rychlostí. Byl do něj zabudován speciální motor. | foto: Policie ČR
Automobily s malinkými motory a nízkou rychlostí určené pro řidiče již od 15 let nejsou u nás ničím novým. Jedno takové vozítko si ale jistý mladík z okolí Poděbrad ilegálně upravil a původní maximální rychlost 45 km/h více než zdvojnásobil. Což se pochopitelně nelíbilo tamním policistům…
Mikroauta pro nezletilé mají nízkoobjemové motory o výkonu páru koní, maximální povolenou rychlost 45 km/h a hmotnost do 350 kg. Proto je lze řídit už od 15 let věku s platným řidičským oprávněním skupiny Am, tedy nejčastěji určeným pro jízdu na mopedu nebo slabé motorce.

Sedmnáctiletý mladík z okolí Poděbrad používal vozítko značky Ligier k jízdě do školy v nedalekém Nymburku. Kdyby ovšem dodržoval předpisy a choval se na silnici nenápadně, nikdo by zřejmě netušil, že jeho vozítko dokáže díky úpravám jet mnohem rychleji než jen 45 km/h.

Na základě stížností obyvatel, kteří opětovně viděli malé auto při rychlé jízdě v obci a navíc s hlasitým projevem z výfuku, se nedávno rozhodli místní policisté mladého řidiče tajně sledovat v neoznačeném policejním autě a zaznamenat jeho případné přestupky.

K těm přitom došlo velmi rychle. Při cestě do školy nedával řidič znamení o změně směru jízdy, nezastavil na „stopce“ a několikrát překročil povolenou rychlost v obci i mimo ní. V úseku s maximálním limitem 50 km/h se mladík v mikroautě řítil rychlostí 68 km/h a mimo obec mu policisté naměřili dokonce 98 km/h.

Muži zákona nakonec řidiče zastavili a poté jej dle zákona doprovodili na stanici technické kontroly. Domnívali se totiž, že na voze jsou ilegální úpravy.

Informace od mluvčí policie sice neupřesňuje provedené úpravy na voze, nicméně fotografie motorového prostoru naznačuje, že klučina chytře vyměnil původní dvouválec o objemu 505 cm3 a výkonu 5,5 koně (4 kW) za větší a výkonnější tříválec neznámé značky.

Nehledě na úpravy, které samozřejmě nebyly schváleny a zapsány v technickém průkazu, a zmíněné přestupky, tak neměl chlapec dostatečné oprávnění řídit vozidlo se zjištěným objemem a výkonem (bohužel nebyl policí upřesněn). Na základě toho mu byl zadržen řidičský průkaz i technické oprávnění od vozu.

Případ bude teprve řešit příslušný městský úřad. Nezletilému řidiči prý hrozí pokuta maximálně 10 tisíc korun a velice pravděpodobně na určitou dobu zákaz řízení.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů