Lotus 3-Eleven. Nejrychlejší sporťák v historii značky dá stovku pod tři vteřiny

Our theme
Redakce | 09.07.2015
dalších 8 fotek
Lotus 3-Eleven. | foto: Lotus
Tradiční výrobce sportovních automobilů Lotus představil model 3-Eleven. V základu jednomístný vůz je nejrychlejším autem v historii značky.
Novinka se samozřejmě drží filosofie Lotusu, kterou ji vnukl zakladatel Colin Chapman, a je velice lehká. Díky karbonové karoserii, spartánskému interiéru a vlastně i chybějící střeše váží jen 900 kilogramů.

Nízkou hmotnost pak doplňuje výkonný motor. Jde o kompresorem přeplňovaný šestiválec o objemu 3,5 litru původem z Toyoty, který poskytuje výkon 456 koní (336 kW). Točivý moment dosahuje hodnoty 450 Nm.

Lotus 3-Eleven.



Nepřekvapí tedy, že 3-Eleven dokáže z klidu na stovku zrychlit za méně než tři sekundy. Maximální rychlost činí 280 nebo 290 km/h.

Lotus totiž zájemcům nabídne dvě verze: silniční s přídomkem Road a okruhovou Race. Právě ta okruhová je rychlejší.

Obě varianty se liší také vzhledem a technikou. Provedení Race dostalo výraznější aerodynamický kit, má šestistupňovou sekvenční převodovku a může být vybaveno skořepinovým sedadlem se šestibodovými bezpečnostními pásy, které splňuje požadavky Mezinárodní automobilové federace FIA.

Lotus 3-Eleven.


U silniční verze je motor spojen s šestistupňovým manuálem. Obě varianty pak využívají samosvorný diferenciál Torsen.

Zvláštností je rozhodně jednomístný kokpit. Lotus však za příplatek nabízí i sedadlo spolujezdce.

Výroba se rozběhne v únoru příštího roku, k majitelům první kusy zamíří v dubnu. Lotus počítá s produkcí pouhých 311 (což ostatně napovídá i název) exemplářů. Už tato skutečnost dává tušit, že 3-Eleven nebude zrovna levný: verze Road stojí 82 tisíc liber (asi 3,1 milionu korun), okruhové provedení dokonce 115 200 liber (4,3 milionu korun).
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů