Kolik stojí havárie na Nürburgringu? Z některých částek se posadíte na zadek

Our theme
Dominik Valášek | 13.06.2017
dalších 21 fotek
Havarovaná Audi R8 na Nürburgringu. | foto: Youtube / Auto Addiction
Legendární Severní smyčka německého Nürburgringu je sen každého milovníka aut. A není nedostupný. Ani pro Čechy. Z Prahy je to na Nürburgring nějakých 7 hodin jízdy a jeden okruh s vlastním vozem vyjde na střídmých 30 eur, tedy na nějakých 785 korun. Všechno je tedy fajn. Dokud se ovšem něco nestane.
YouTube je plný videí zachycujících namotivované řidiče, kteří na Nordschleife přecenili svoje síly. Mraky takových nadšenců se potom dostávají do menších či větších havárií a bohužel se mnohdy až pozdě dozvědí, že účet za rozbité auto bude ten nejmenší.

Jakmile totiž na Nürburgringu něco poškodíte, zaplatíte veškeré náklady spojené s opravami a to do posledního eurocentu. Standardní pojištění zde pochopitelně neplatí, takže na úhrady zůstáváte úplně sami. Přinejmenším to je dobré vědět ještě předtím, než si zabalíte drobnosti na dva dny a za těžce naškudlené peníze se vydáte dělat okruhového hrdinu.

Dost možná největší položkou na vaší faktuře budou svodidla. Jejich ceny sice nejsou astronomické, ovšem umí se velmi rychle nasčítat. Asi netřeba upozorňovat, že se na závodním okruhu nic neopravuje. Vše se rovnou mění a vy prostě zaplatíte nové díly.

Vyjede-li vůz na opravu svodidel, stojí to paušálně 150 eur (3930 korun). Za odstranění každého metru poškozených svodidel necháte 10 eur (262 korun), vynásobeno počtem poškozených „pater" do výšky. Vytažení každého poškozeného sloupku potom vyjde na lidových 5,10 eur (133 korun).

Jenže nyní je potřeba všechny tyto díly vyměnit. Každý metr nového svodidla vyjde na 31 eur (812 korun) a sumu opět násobíme počtem metrů a počtem poškozených pater. Za každý sloupek dále vytasíme 39 eur (1021 korun).

Metr líznutých svodidel nás tedy ještě tak úplně nezruinuje, ovšem horší se situace stává v momentě, kdy budeme potřebovat na trati asistenci. Každá půlhodina přítomnosti safety caru u naší nehody znamená 82 eur (2148 korun) a budeme-li potřebovat odtah z trati, připravíme si rovnou 600 eur (15 720 korun).

Ten vůbec největší průšvih ovšem nastává ve chvíli, kdy se traťoví maršálové rozhodnou celou trať kvůli nehodě uzavřít. Stačí třeba trocha vyteklého oleje, aby nás naše eskapáda vyšla na 1350 eur (35 370 korun) za každou hodinu, kdy Nürburgring stojí.

Takže až vás příště napadne, že by takové svezení na Nürburgringu bylo skvělý nápad, promyslete nejprve, zda na to opravdu máte – ať už finančně, nebo umem.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů