Hyundai si nechal patentovat skládací městské auto

Our theme
Redakce | 19.01.2016
Hyundai si patentoval skládací auto. | foto: Hyundai
Automobilka Hyundai si ve Spojených státech nechala patentovat skládací městské auto. Takový vůz by uměl měnit svoje rozměry, což by mohlo pomoci s parkováním v přeplněných městech, kde je často problém najít dostatečně velké místo.
Základem celé myšlenky je variabilní podlaha složená ze dvou částí - přední a zadní. Oba díly přitom lze posouvat přes sebe a zkrátit tak rozvor kol.

Pohyblivá je samozřejmě i horní část karoserie, i tentokrát rozdělená na dva díly. Zatímco čelní sklo a A sloupky jsou spojeny s přední částí podlahy, zbytek kabiny je uchycen k zadní polovině.

Hyundai si patentoval skládací auto.


To umožňuje oběma díly karoserie manipulovat - konkrétně překlopit přední sloupky s čelním sklem směrem do kabiny a následně je "přikrýt" střechou. Proces samozřejmě doplní zmíněné zkrácení pohyblivého podvozku.

Hyundai si patentoval skládací auto.


Projekt skládacího vozu je zřejmě teprve jen ve fázi úvah, takže bližší informace zatím chybí. Hyundai by v případě snahy podobné auto vyrábět samozřejmě musel vyřešit řadu problémů - například v oblastech bezpečnosti či pohonu. Lze však předpokládat, že by takové městské vozítko dostalo elektromotor. Otázkou také je, jestli by se dokázalo pohybovat i ve složeném stavu.

Hyundai si patentoval skládací auto.



Nicméně myšlenka vozu, který umí změnit svoje rozměry tak, aby snadno zaparkoval i v těsném prostoru, nová není. Už v roce 2002 švýcarská společnost Rinspeed (článek o návštěvě této firmy najdete zde) představila koncept Presto.

Šlo o kabriolet postavený na základě Mercedesu třídy A, který ovšem dostal posuvný podvozek. Díky tomu se Presto mohlo z 3,6 metru dlouhého čtyřmístného vozu po stisknutí tlačítka zmenšit na 2,7 metru dlouhé kabrio s místem pro dva pasažéry.

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů