K mání je Ford GT, který patřil Clarksonovi. Moderátor se ho kdysi rád zbavil

Our theme
Daniel Fuglevič | 01.08.2017
další 4 fotky
Ford GT. | foto: RM Sothebys
V nabídkách aukčních domů se jednou za čas objeví auto, které původně patřilo i nějaké té celebritě. Tento Ford GT budou určitě znát fanoušci pořadu Top Gear, protože jeho vlastníkem byl moderátor Jeremy Clarkson. Auto však nebylo známo jen díky tomu.
Publikum slavného motoristického pořadu si určitě vůz pamatuje, neboť jej bývalý moderátor pouhý den po zakoupení dovezl do studia k představení. Od té doby ale Clarksonovi supersport ztrpčoval život neustálými poruchami a problémy. A právě ono auto je nyní na prodej.

Nejprve se porouchal imobilizér, tudíž Clarkson nemohl svým novým autem odjet z natáčení pořadu. Poté se začal pravidelně v nočních hodinách spouštět alarm a následně se porouchalo i sledovací zařízení, které majitele uvědomí o krádeži vozu. To Clarksona upozorňovalo na odcizení vozidla, i když v něm zrovna jel.

U dnes už bývalé manželky moderátora si auto vysloužilo přezdívku „to zas**né auto“. Přestože ale Clarkson poruchový supersport vrátil a dostal zpátky peníze, nedlouho poté vůz zakoupil zpět. Jak víme, do Fordu GT byl jednoduše po uši zamilovaný a chtěl mu dát druhou šanci.

Moderátor tedy auto vlastnil celkem dvakrát, ale nakonec s ním zvládnul najezdit pouhých 96 kilometrů. Sice jde tedy o perfektně zachovalý kousek z roku 2005, ale jeho pověst mu zrovna nelichotí.

I na dnešní poměry však jde o auto snů. Uprostřed má uložený kompresorem přeplňovaný 5,4litrový osmiválec, který produkuje 550 koní (404 kW) a 670 Nm točivého momentu. Z nuly na 100 km/h zrychlí za 3,2 sekundy a dosahuje maximální rychlosti 346 km/h.

V tomto modrém odstínu bylo vyrobeno pouze 190 kusů, přičemž bílé pruhy na karoserii byly za příplatek, stejně jako kovaná kola BBS, která se na autě objevila až později.

Svůj Ford GT nakonec Clarkson přece jen - a rád - prodal a místo něj si pořídil Lamborghini Gallardo Spyder. Auto tedy dnes už patří jinému majiteli. A ten ho nyní nabízí k prodeji.

Vůz bude v nabídce aukčního domu RM Sotheby’s v Kalifornii, a to od 18. srpna. Jeho předpokládaná cena se pohybuje v přepočtu od 6 do 7,7 milionu korun. Zda mu nechvalná pověst uškodí při prodeji, to se teprve uvidí.

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů