Velká voda může na autě napáchat velké škody. Na co by řidiči měli pamatovat

Our theme
Jiří Humplík | 12.09.2024
Při povodních hrozí zaplavení motoru auta. | foto: Shutterstock
Extrémní klimatické události, jako jsou silné vichřice doprovázené přívalovými dešti, povodně či dokonce tornáda, jsou rizika, které znají nejen majitelé nemovitostí. Začínají si na ně zvykat i motoristé. Bohužel přibývá řidičů, kteří v důsledku řádění přírodních živlů přijdou o své vozidla. Aktuální to v těchto dnech může být především v souvislosti s vydatnými dešti, v jejichž důsledku mohou na řadě míst v Česku hrozit povodňové stavy. Je dobré pro tyto případy své auto připojistit?
V ČLÁNKU NAJDETE
Stačí tak málo a přestože se těšíte z dobrého stavu svého motorového vozidla, za pár desítek minut může být všechno jinak. Kolikrát stačí, když se přižene velká vichřice. Například před třemi lety na jižní Moravě létaly vzduchem nejen kusy domů, ale právě i auta. Řádění tornáda v takové intenzitě bylo dosud u nás sice velmi vzácné, ale postupem času silnějších vichřic během léta stále přibývá.

Extrémní škody na autech
Daleko větším a hlavně častějším rizikem je ale pro automobily obyčejná voda, když je jí mnoho. Pokud se voda dostane do výšky horní hrany dveří – zatopí celý interiér a hlavně hnací jednotku (motor), s velkou pravděpodobností je pak celé auto na odpis. A mnoho lidí se již přesvědčilo, že velká voda může dorazit extrémně rychle a tím pádem může napáchat extrémní škody. A z motorového vozidla se rázem stane bezcenný vrak.

Při rychlé velké vodě lidé často zachraňují nejdříve dům a jeho vybavení, na auto v ten okamžik obvykle nemyslí. Málokdo skočí do auta s tím, že se pokusí velké vodě ujet a dům nechá živlu napospas.

Vichřic s velkou vodou bude přibývat
Jak se shodují klimatologové, vichřic s přívalovými dešti bude do budoucna jen přibývat. Bohužel před velkou vodou neexistuje mnoho možností, jak motorové vozidlo ochránit. Jedinou možností je jen pojištění.

„Proti vodě a dalším živelním událostem není vhodné se chránit jen u nemovitého majetku. Vyplatí se pamatovat také na motorová vozidla. Mnoho motoristů má proto ke svému povinnému ručení sjednáno připojištění proti přírodním živlům,“ uvedla Renata Čapková, mluvčí České podnikatelské pojišťovny.

Tento doplněk je jedním z vyhledávaných připojištění u motorových vozidel. S ohledem na počty aut, které každoročně velká voda poničí či totálně zlikviduje právě během letních měsíců, se není čemu divit.

Motoristé, kteří uvažují o pojistné ochraně proti živelním škodám, mají na výběr ze dvou možností. Buď si k povinnému ručení sjednat toto připojištění, nebo v případě nových a novějších vozidel uzavřít rovnou havarijní pojištění. To pak auto finančně ochrání nejen proti živelním událostem, ale i proti škodám, které si způsobí sám motorista. Auto je chráněno také pro případ jeho krádeže. Tato varianta je ale dražší.

Zájem o motoristické připojištění
Z hlediska pojistných doplňků pro motoristy se ale zdaleka nejedná jen o ochranu proti živelním událostem. Motoristé v posledních letech čím dál více uvažují, proti jakým rizikům se jim vyplatí si své vozidlo pojistit navíc. Jednoznačně tak přibývá těch řidičů, kteří sjednáním povinného ručení nekončí.

„Klientů, kteří mají u nás sjednaný nějaký doplněk nad rámec povinného ručení, je většina. Zhruba jde o bezmála 70 procent motoristů,“ uvádí Miloš Velíšek, supervizor pojištění vozidel ČPP. „A u nově sjednávaných povinných ručení je to dokonce jedna ku jedné – na jednu smlouvu už připadá jedno motoristické připojištění navíc,“ dodává Velíšek.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů