Audi e-tron Sportback: elektrické kupé-SUV míří do výroby, dorazí v roce 2019

Our theme
Jan Zajíc | 18.04.2017
dalších 21 fotek
Koncept Audi e-tron Sportback. | foto: Audi
Automobilka Audi na šanghajském autosalonu doplnila svoje koncernové příbuzné a stejně jako Volkswagen a Škoda představila koncept kupé-SUV s elektrickým pohonem.
Německý výrobce však už také potvrdil, že na studii naváže i produkční vůz, který jako elektromobil dorazí v roce 2019. Sériový automobil samozřejmě přijde o některé typicky "výstavní" záležitosti, jako například absenci klik či nahrazení zrcátek kamerami, velká část designu by ale měla zůstat.

Rozměry koncepčního kupé-SUV jsou poměrně štědré. Na délku vůz měří 4,9 metru, široký je 1,98 metru a vysoký 1,53 metru. Rozvor dosahuje 2,93 metru. Na první pohled zaujme výrazná maska chladiče, která má pro Audi charakteristický tvar, díky výrazně nižší potřebě vzduchu pro chlazení elektromotoru se však příď obejde bez velkých otvorů. Sportovní vzhled podtrhují velká 23palcová kola.

Čtěte také: Elektrická Škoda Vision E je konečně venku. Podívejte se

Zajímavě pak vypadají světlomety, které využívají technologii Matrix LED - a to jak vpředu, tak vzadu. Audi studii také vybavilo miniaturními projektory, které vytvářejí na asfaltu znaky, jimiž vozidlo komunikuje s okolím. A úzké svíticí pásy denního svícení prý fungují jako oči na tváři - umí různé animované pohyby a charakteristické světelné designy.

Interiér pak nabízí moderní atmosféru, což znamená několik displejů a minimalizovaný počet ovládacích prvků. Velkoplošné dotykové displeje pod centrálním displejem, na středové konzole a ve výplních dveří, slouží k informování a interakci se systémy vozidla.

A technika? E-tron Sportback prý používá konfiguraci poháněcího ústrojí, která nalezne uplatnění také v budoucích sériově vyráběných vozech s elektrickým pohonem.

Jeden elektromotor na přední nápravě a dva elektromotory na zadní nápravě pohánějí všechna kola. Výkon dosahuje 435 koní (320 kW), krátkodobě dokonce 503 koňských sil (370 kW). Zrychlení z 0 na 100 km/h je otázkou pouhých 4,5 sekundy.

S energetickou kapacitou akumulátorů 95 kWh činí dojezd v kombinovaném cyklu více než 500 kilometrů.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů