A6 e-tron: elektrický elegán. Má nejlepší aerodynamiku a dojezd ze všech Audi

Our theme
Dominik Valášek | 01.08.2024
dalších 27 fotek
Audi A6 e-tron | foto: Se svolením Audi
Po konceptu, který se představil na autosalonu v čínské Šanghaji v roce 2021, přichází A6 e-tron konečně jako sériový model. Čistě elektrický nástupce klasické řady A6 využívá koncernovou platformu PPE pro prémiové elektrické vozy, kterou sdílí s letos představeným Q6 e-tron a Porsche Macan EV.
V ČLÁNKU NAJDETE
Nejaerodynamičtější Audi všech dob
VIDEO: A6 e-tron
Nejmodernější technologie světel
S digitálními zrcátky a samozatmavovací střechou
Velká baterie a sportovní varianta
Většina dosavadních elektrických modelů Audi byly až dosud SUV – vlastně jedinou výjimkou byl sportovně orientovaný e-tron GT. Nyní se ale dočkali i zájemci o klasický liftback (karoserie jako sedan, ale s výklopnou zádí včetně skla) a kombík.

Nejaerodynamičtější Audi všech dob
Už na první pohled je jasné, že A6 e-tron jde trochu jinou cestou než klasická A6. Karoserie má trochu jiné proporce a samozřejmě uhlazenou příď, na níž je velká maska chladiče pouze naznačena. Celkově velký důraz je kladen na aerodynamiku, což je vidět jednak na tvarech, jednak i na číslech. U liftbacku, jež Audinazývá Sportback, dovybaveného kamerami místo zpětných zrcátek, je součinitel aerodynamického odporu cx=0,21.

Podívejte se na A6 e-tron také na oficiálním videu:
Jedná se tak o nejaerodynamičtější Audi všech dob, ale dokonce i o nejaerodynamičtější vůz v rámci současné nabídky koncernu Volkswagen. Lépe se dařilo akorát malosériovému ultra-úspornému vozu XL1 – což byl v zásadě koncept, kterého vyrobila německá značka pár set kusů.

Vůbec špatně si nevede ani kombi Avant, u kterého je součinitel cx=0,24. Oba vozy se chlubí spoustou účinných aerodynamických řešení – mimo jiné kompletně zakrytovaným spodkem. V případě, že je auto vybaveno příplatkovým vzduchovým odpružením, vstupuje do hry i nastavitelná světlá výška – na kvalitní silnici při vyšší rychlosti se podvozek kvůli aerodynamice sníží o 20 milimetrů.

Nejmodernější technologie světel
Audi si v posledních letech velmi potrpí také na techniku světel. Příď s dělenými svítilnami má zvlášť denní svícení a hlavní světlomety s poslední generací LED Matrix, tedy světel, která umí vykrývat okolní provoz.

Zajímavostí jsou i zadní světla s OLED segmenty, schopná vytvářet různé obrazce a animace. Vůz tak může s jejich pomocí „komunikovat“ s provozem za sebou. Pokud třeba zjistí, že se blíží nebezpečí, zobrazí na zadních světlech výstražné trojúhelníky. Spíše na parádu je potom podsvícené zadní logo.

Audi A6 e-tron Sportback:
S digitálními zrcátky a samozatmavovací střechou
Vnitřek vozu skýtá minimalistický interiér s několika displeji. Svůj displej má řidič i spolujezdec, vše potom propojuje velká prostřední obrazovka s novou verzí systému infotainmentu MMI. Jak už bylo řečeno výše, za příplatek budou k mání také digitální zrcátka – tedy kamery na „stopkách“, které vylepší aerodynamiku, a nahradí klasická skleněná zrcátka. Jejich obraz se potom zobrazuje na displejích ve dveřích.

Na přání dostanete také panoramatickou prosklenou střechu, která už nepotřebuje mechanickou roletku. Zatmavuje se v principu jako displej, pomocí krystalů, které při přivedení elektrického proudu zneprůhlední.

Nechybí ani plejáda asistenčních systému pro řidiče, komplexní ambientní osvětlení nebo třeba hlasový asistent s rozhraním ChatGPT, schopný odpovídat na nejrůznější dotazy. Vrcholnou verzi audiosystému dodává Bang & Olufsen a tvoří jej 20 reproduktorů o celkovém výkonu 830 W.

Velká baterie a sportovní varianta
Všechny A6, ale i výkonnější S6, mají v podlaze zabudovanou velikou baterii o kapacitě 100 kWh, poskládanou ze 180 prizmatických článků. Baterie má 800V architekturu, zvládá nabíjecí výkon až 270 kW, a při nabíjení na 400V nabíječce se prakticky rozdělí na dvě 400V baterie. Obrovský je také výkon rekuperace – až 220 kW.

Z toho všeho plyne fantasticky znějící dojezd, který u základní varianty s pohonem pouze zadních kol činí až 750 kilometrů pro Sportback a až 720 kilometrů pro Avant. Základní varianta přitom nabídne slušných 367 koní výkonu, zrychlení z nuly na sto za 5,4 sekundy a maximální rychlost 210 km/h.

Sportovní S6 e-tron má elektromotor i na přední nápravě, a tedy pohon všech kol. To jí propůjčuje kombinovaný maximální výkon 503 koní, potažmo krátkodobě 551 koní při využití funkce launch control. V takovém případě zrychlí S6 e-tron z nuly na sto za 3,9 sekundy. Vyšší je také maximální rychlost 240 km/h. Navzdory výkonům ovšem činí dojezd na jedno nabití 670 kilometrů pro karoserii Sportback, respektive 640 kilometrů pro Avant.

Po uvedení na trh budou následovat ještě další varianty – přijde třeba verze A6 s pohonem všech kol, stojící na půl cesty mezi základní variantou a S6. Na Český trh vstupují vozy na podzim letošního roku, ceny zatím nebyly odhaleny.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů