Thursday 18.06.2009 09:19,
rada
Ahoj všem. Koupili jsme Superba 7/2006 letos na konci března. 1,9TDI 96kW, tiptronic, černá metalíza, plná výbava se serviskou, polokůže (úplná bomba). Najeto 107tisíc. První investice - rozvody, desky, kotouče a samozřejmě olej v motoru (tohle ale snad udělá každej, kdou koupí ojetý auto). Pocitově bylo auto líný, řadilo pomaleji a při zařazení R (zpátečka) auto cukalo (ale ne bohužel pokaždé), což vadilo nejvíc ne všeho. Odborník na automaty to napíchl na počítač a první věta - vyměň váhu vzduchu, píše to nesmysly, pak se teprve podívám na převodovku. Stalo se, auto najednou jelo a řadilo rychleji. Zpátečka se nezlepšila. Auto šlo na výměnu oleje v převodovce. Celkem je tam asi 15 litrů (400,- za litr dobrýho), plus 700,- filtr oleje. Odborník vypustil olej a bylo první zkoumání - čichem, sklíčkem, barvou, množstvím nečistot v oleji. Resume - olej starý, ale nespálený, žádné špony v magnetických lapačích, tzn. zatím žádná velká investice. Takto pozitivně to pokračovalo přes rozvaděč (jednotlivé skupiny pístků, kontrola tlakových selenoidů atd. - vše ok). Napustil druhý olej (napouští se zespod, protože převodovka nemá nic zvrchu - Škoda píše "celoživotní náplň", servisák mi řekl, že to znamená 120tisíc - pak je předpoklad dalšího auta). Auto se projelo, nový olej ven - ten propláchl nečistoty a další nový olej (ano, 2x a nejde to přefiltrovat). Auto řadí ještě rychleji, ale zpátečka stále cuká. Přibyla nová závada - auto couvá na volnoběh, při plynu zpátečka vypadle úplně. Takže převodovka půjde úplně ven, uvidíme, co to bude.
Nicméně RESUME NA ZÁVĚR - mám 30 roků, jezdím hodně (asi 50tis ročně). Je to můj první automat, průměrná spořeba 7,5l (půl město, půl mimo město), velký auto, zvlášť vzadu, dětská autosedačka ok s místem jako hrom, TIPTRONIC - jsem stále nadšenej i přes vady, který se zkrátka musí vyřešit jako u všeho. Komfort pocitově větší než A6 nebo Passat. Na podzim chci koupit ještě jednoho v tom samým, ale také zvažuji 2,5tdi. Jinak světlý interiér nevím nevím, každopádně to vypadá parádně! Auto na jízdu - polykač kilometrů, ne závodník. Ale při 160km/h můžete v autě šeptat a auto se nevlní a jede jako na kolejích. Mám 205/16", což úplně stačí. Je to zkrátka limuzína. Takže za sebe - doporučuji!
respond