JendaGS posted by:
Pokud se bavíme o Columbovi pro SII, tak to určitě ne. Jak východní, tak i západní evropa stojí přes 6 tis. a nemůžou být současně obě. Pokud tedy někdo potřebuje mít komplet, tak musí mít obě. Zdarma to je jen pro OIII. Obejít se to samozřejmě nechá,ale ...Poslední verze V10 vyšla myslím po dvou letech a co se týče mapových podkladů,tak asi ok, ale mě třeba hrozně vadí, že stále to je více méně bez čísel popisných, což je třeba u IGO, TT apod. už dávno naprosto běžné.
Za sest tisic je to jenom pokud trvate na updatu od dealera, ale koncern nabizi zcela oficialne ke stazeni z internetu celou aktualni verzi, napriklad pro Skodovku zde (stejna stranka existuje i pro VW):
http://www.navigation.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/Navteq-NavteqEurope-Site/en_GB/-/GBP/View-Promo?
Reno posted by:
psal jsi o tom, jak je srandovní, když někdo v prémiovém autě provozuje externí navigaci. mně to naprosto nevadí, nová navigace stojí desetitisíce, BMW business, kterou jsem měl v autě, i přes sto tisíc. Její update stál tuším 7 tisíc, jestli se nepletu, už je to chvilku, co jsem to kupoval. Což jsou dvě externí navigace s celoživotní aktualizací. a protože je skopčákům nějaká ČR u zadku, tak je nasnadě, že ta navigace dělala spoustu seků...
Zrovna u BMW je navigace dokonce i professional nejenom fakticky zdarma, ale naopak doplacite za jeji nekoupeni. Pokud totiz neposuzujete jenom kupni cenu auta, ale i TCO, tak je treba zapocit, ze BMW bez navigace je naprosto neprodejna ojetina nebo prodejna za tak smesnou cenu, ze vam ten rozdil v pohode vyvazi cenu navigace v novem voze. Treba u E90 je prodejni cena obdobne ojetiny "s kaplickou" a "bez kaplicky" rozdilna klidne sto tisic i vice. U "lepsich" aut se dnes uz vestavena navigace dostava do stejne kategorie jako pred lety klimatizace, ano muzete usetrit pri koupi, ale pak to krvave zaplatite pri prodeji, protoze se to bere u ojetiny jako standardni vybava.
Samozrejme Superbu se to zatim netyka, ale vozidel o tridu vyse uz ano a ten vyvoj je vice nez zrejmy. Krome toho samozrejme klesa i cena vestavenych navigaci, takze dnes uz to neni investice za sto tisic, ale za deset az tricet.