zigi posted by:
Dobrá recenze, rád jsem si jí celou pročetl!
Měl bych ale dotaz na spotřebu:
Pokud mě paměť neklame, tak do felicie se dával 1.9D, což je ten samý motor, co se dával do Fabie a O1 pod názvem 1.9SDI, jak je tedy možné, že v lehčí Felicii jezdí za 5,5l a v novějších a těžších vozech jezdí ( dle majitelů těchto motorů ) za 3,5-4l?
Nebude to náhodou už koncernovou politikou v zaměření na vysoké přeměřování tachometrů a lhaní palubního počítače ohledně průměrné spotřeby?
Rozdíl je hlavně v hlavě, Felda má ještě stařičkou "klasiku VW" z osmdesátých let s nepřímým vstřikem, která se dá najít mimo zmiňovaného Pola také třeba v dvoujkovém Golfu (ten jsem kdysi řídil, moc nežere, ale také vůbec nejede, třeba se nedá vůbec rozjet na dvojku, a to ani když se auto pomaličku pohybuje), no a také třeba v Audi 80 (tuším do roku 90?, kdy ho nahradilo TDI 66 kW). No a Fabia SDI, ta už má, stejně jako Oktávka SDI, sice objemově stejný motor, ovšem s přímým vstřikováním. Moc to nejezdí, ale fakt to málo žere, no takový "agregát pro důchodce". Lepší se mi však zdá TDI 66 kW, když se to navíc maličko přečipuje, tak to i celkem jede. Navíc to, na rozdíl od novějšího PD, drží a nesypou se tam váhy vzduchu apod. Jinak samozřejmě - jako u čehokoli od VW, bacha na výměny rozvodů. Hezký den.