David Hrdlička posted by:
I já v tomto článku vycházím mimo jiné z vlastní zkušenosti. V naší rodině také provozujeme Fabii 1.2 HTP (slabší verzi). Vůz je v 90% využíván přesně tak, jak popisuje tazatel - denní dojíždění do práce + občas nějaký výlet. Spotřeba se stabilně pohybuje mezi 6 - 6,5 litru. Jedná se o běžnou jízdu v rámci, nebo těsně za hranicí rychlostních limitů. Já osobně jezdím s Renaultem Mégane II (1.9 dCi, 120 k) - je to větší a daleko výkonnější vůz, přesto mi na krátké jízdy Fabie také připadá vyhovují...
Myslím, že "vyhovující na popojíždění ve městě" zcela přesně vystihuje charakteristiku fabie vybavené tímto motorem.
Chtěl bych ale vědět s čím zde porovnáváte zmíněný slušný zátah. Měl jsem možnost najet s fábií s tímto motorem něco kolem 500Km v kombinovaném provozu. Je to sice málo, ale na posouzení stačí. Ve městě vyhovující, ale mimo město to bylo naprosté utrpení. Moje dávná Škoda 120 se čtyřrychlostní převodovkou měla do zhruba 100Km/h, a to nepřeháním, o poznání větší zrychlení. Zvuk motoru mi z počátku přišel v doprovodu mrtvolné akcelerace dost směšný a okamžitě mě napadlo, že mít ten motor o 100 koňských sil víc, tenhle zvuk se mi bude docela líbit. Jsem si jist, že spotřeba se pod mýma rukama rozhodně nesnížila pod 7 litrů. Pokud bych motor nevytáčel, určitě bych se na 6 dostal, ale připadal bych si, že nejedu. Odstupňování převodovky, ač ho chápu a věřím, že pro tenhle motor je to to nejlepší čeho lze dosáhnout, na mě také dojem neudělalo. Měl jsem pocit, že než se motor vytočí do oblasti nejvyššího výkonu, můžu si vypít kávu a vykouřit cigaretu, přičemž jsem nekuřák a kávu piju jen zřídka...
Těžko ve své paměti pátrám po vozu, který by ve mě zanechal dojem ještě udýchanější "mrtvoly". Slušný zátah jsem ve Fabii 1.2HTP rozhodně nenašel...