anonym posted by:
Tedy když vše funguje, s motorem 2.2 HDi Biturbo - rozhodně ano. Poskládáte tam celou rodinu i s příbuzenstvem a když někoho otravného posadíte dozadu, ani o něm nebudete vědět. Při plném využití nákladového prostoru je to taková ... malá krytá hala. Motor netřeba komentovat, kdejaký (no vlastně VĚTŠINA ) sedan střední třídy na českých silnicíchtakový motor nemá (a to není nijak nadnesené, opravdu to tak je!). Problémkem (tak jako u všech vanů a mpv, chtěla jsem říci jednoprostorovýc...
Zdravim Kylie, pani odbornici, pokracovani ze Zafira vs. P307SW:
Tak pokud jsem jeste Kylie zavitate: obsirneji zde popisu jak to myslim. Pokud budete reagovat, rad bych konkretne k jednotlivym bodum.
A) Rozdil mezi vanema mpv je. Daval jsem odkaz na wikipedii, co je to van , evidentne jste se tam ani nepodivala. Van (lidove receno dodavka) ma tuhou zadni napravu, listova pera, je staven jako uzitkovy vuz. Z neho jsou odvozovany osobni verze. MPV jsou od zacatku kontruovany jako rodinne osobni vozy. Vozy Xara Picasso/C4 Picasso/C-max/S-max/Sharan/Touran/Galaxy/Alhambra/ZAFIRA atd. nikdy nemeli nic spolecneho s dodavkami. Takovym peknym prikladem je VW Caddy (van) a Touran (MPV). Technicky blizke, lec svebytne automobily. Nebo Roomster (MPV) - zadni naprava z O1.
B) Reci typu KONSTRUKCE (kdosi tu potom mektal o ulozeni - o tom jsem se nikde nezminoval) zadni napravy nema zadnou souvislost... je proste blabol. Ma zasadni vyznam na jizdni vlastnosti/uzitnou hodnotu/cenu vozu.
C) Kupe neni konstrukcne nejlepsi typ vozu. Porovnam-li s MPV (uz to je samo absurdni, ale dobre), v cem je konstrukcne lepsi? Nizsi teziste, vyssi tuhost apod??? Jenze zapominate, ze tyto vlastnosti na ukor vnitrni prostornosti. Vyzaduje delsi dvere (hure se pak nastupuje v rade zaparkovanych aut). Az mi kupe nabizne stejne uzitne vlastnosti pri zachovani dosavadnich plusovych vlastnosti kupe, pak budu souhlasit, ze je konstrukcne lepsi typ vozu. Ono totiz pokud bych vasi analogii pokracoval dal, pak je kamion nejhorsi mozny konstrukcni typ vozu. A napr. min. servisni intervaly 150tis. km o necem hovori. Ze kamiony jsou technicky velmi vyspele.
D) MPV nabizi proste vic uzitne hodnoty nez SROVNATELNY neMPV vuz. Jako priklad bych uvedl soucasne Mondeo a S-Max/Galaxy. Myslim, ze nikdo (az na vas) nebude pochybovat, ze MPV nabidne co se tyce UZITNE hodnoty mnohem vice. Klidne si zase zalistujte nejakyma tabulkama a porovnejte vase cislka, i kdyz to neni vse. MPV = lepsi variabilita, pohodlnejsi nastupovani, lepsi vyhled atd. Samozrejme je to vykoupeno druhou stranou mince - horsi jizdni vlastnosti. Ale o kolik? To, ze nekde pojedu o 3km pomaleji neni zadna tragedie. Ono totiz taky dojedu a prevezu i to, co do kombi nenaladuji. A nebo to prevezu bezpesneji (napr. dlouhe predmety - vyndam zadni krajni sedadla a sedadlo spolujezdce a mam dlouhou loznou plochu).
E) V cem je napr. Mondeo kombi konstrukcne vyspelejsi nez S-Max/Galaxy??? Stejne motory, vybavy, ovladaci prvky, pouzite mterialy, jinak odladene a jina kastle. V cem je kastle horsi? Ve zkrutu/tuhosti? V cem jsou napravy horsi? Az mi nabidne kombi stejnou prostornost pri vyssi tuhosti nez MPV, reknu, ze je konstrukcne lepe zvladnuta.
F) To, ze ne kazdy potrebuje MPV je jina vec. Ale v jistych ohledech NEMUZE konkurovat kombi MPV vozum a s tim nikdo nic nenadela.
G) Statistika je pri nevhodnem vyhodnoceni vzdy zavadejici. Uz jsem nekde popisoval. Kdyz budu jezdit cely tyden sam do prace a v sobot pojedeme v 7 lidech, pak vozem prumerne jezdi nejakych 2 lidi. A pro dny typ uziti vozu asi kupe stacit nebude. Podle prumeru ale ano. Ono totiz statisktika neni jen prumer (v nasi zemi to ale tak vypada), ale take alfaprocentni kvantily apod.
H) Prestante argumentovat jen lepsimi jizdnimi vlastnostmi kombi a z toho podle vas vyplyvajici konstrukcni vyspelosti. Ono jsou i jine hodnoty (pro mnohe podstatnejsi).
Snad pochopite, co jsem chtel rict.
rohYpnol
P.S. Je mi fuk, jestli jste bloncka/bruneta nebo treba zirafa. Je mi taky jedno, jestli jste studovala vozy zreba 10 let. Je mi jedno, ze jste Frau a uz uplne jedno, ze aus Bundesland. Mohla jste ridit treba fantomasovo auto nebo papamobil... Stale tu je selsky rozum a uvazovani, a to vam moc nejde (neurazim, jen hodnotim).
P.P.S Pokud bylo BIG VAN kvuli me, pak zbytecne. Toto, co je napsano v tomto mem prispevku, jsem psal k Zafire vs. P308SW, lec tamni diskuse uz je asi "mrtva".