Kaisha posted by:
Dobrý večer,zítra si mám jet pro vysněné auto Fiat 500L, 1.4 benzín, r.v. 2014, servisní vůz, najeto 19.600 km, s výbavou komfort plus za cenu 290 tis.Manžel (jak jsem již zmiňovala, že se mu to auto nelíbí a má snahu mě odradit), dnes večer přišel s tím, že za nové auto (2016) bez výbavy zaplatím 300 tis. a že si mám tedy raději koupit nové. Výbavou je myšleno - boční chromované lišty, litá kola, tempomat, zrcátka v el., rádio s ovládáním na volantu, volant a řadící páka potažená kůží, lakovaná zpětná zrcátka, bederní polohovací sada a loketní opěrka. S touto výbavou bych úplně nového Fiata koupila za 350 tis.Manžel se mě snaží přesvědčit, ať auto zítra nekupuji a ať si koupím úplně nové bez výbavy, za těch 300 tis. Jenže já jsem ženská, chci mít kompletní auto... Nemyslím si, že by to byla nevýhodná koupě... Co si o tom myslíte? Čemu byste dali přednost?Díky za názory a prosím, bez kritiky...
Kupujete auto, které používal dealer, nikoliv jeho (potenciální) zákazníci. Není to typická ojetina. Na auto je 5letá záruka, takže 3 roky/80 tisíc km čekají na vás. Nechejte si prodejcem (a ideálně s sebou vezměte i manžela) detailně vysvětlit, jak ta záruka funguje a co a jakým způsobem kryje (tzn. jaká jsou případná omezení) a teprve v danou chvíli se rozhodněte, jestli chcete místo toho zcela nejetý skladový vůz (počítejte ale s tím, že připravit ho bude taky chvíli trvat a dnes s ním neodjedete). Nicméně i ona prodloužená záruka kryje výrobní vady, nejspíše by měla být podmíněna dodržováním servisního plánu, což u auta dealera nebude problém, není tedy důvod se toho bát.
Osobně bych zakoupil vůz, který máte rezervovaný, tzn. ten vybavenější. Berte v úvahu, že nová auta průběžně zdražují. Tento kus je vyroben v roce 2014, model je na trhu od roku 2012, nejedná se tedy o náběh výroby s tzv. "dětskými nemocemi", ale již odladěnou sérii. Naopak, s tlakem na růst cen musejí všichni výrobci hledat úspory, základní provedení všech aut mívají i horší materiály apod. Proto bych vzal vybavenější kus, nevykazuje-li vady a dává-li mi dealer garanci. Formálně sice kupujete vůz ojetý, nicméně toto není ojetina po nějakém anonymovi daná protiúčtem, tohle je auto, které prodejce nových vozů používal interně a celou dobu počítal s tím, že ho po čase prodá tímto způsobem, tzn. stav vozu tomu musí odpovídat a s "normální" ojetinou (např. tou černou, co jste dávala odkaz) je "neměřitelný".