Pepe posted by:
Ale základní otázka byla, kde na to vzít, ne? Když mu stačí 18, jeho věc. Chce víc? Tak taky musí víc udělat. Já taky nesedím a nečekám, až mi něco spadne do klína. V přepočtu na hodiny mám kolikrát míň, včetně všech rizik (která on nemá). Ale jestliže chci sobě a rodině zajistit nějakou životní úroveň (nové bydlení, nové auto každých 3-5 let, tak holt pro to něco musím udělat). A jelikož jsem na svých rodičích finančně nezávislý od svých 16 let, přijde mi to úplně normální - nikdo mi nic zadarm...
Chápu, že třeba stavební firmy jsou na tom hůře, protože jim do toho jaksi "kecá" počasí, ale mohl jsi hned na začátku uvést, o jakou práci jde a podle toho by se taky směrovala debata. Koneckonců, to mi mohlo dojít, když se tady někde objevili ti ukrajinci. Takže máš stavební firmu. A ti lidi, co zaměstnáváš, mohou si taky dovolit každý 3-5 let nový byť nejlevnější auto nebo sám obměňuješ jen Logany? Tato diskuse nemá opravdu smysl, protože oba vidíme stejnou věc z jiného úhlu. Já jsem zaměstnanec, špatně placený si nepřipadnu, jsem placen hodinově, ale úkoly musím taky plnit. Když je potřeba, zůstanu déle a něco dotáhnu, když ne, přesčasy se mi neproplácejí, jdu domů. S šéfem se domluvím na čemkoliv, když to jde, vyjdu mu vstříc a naopak. Vím, že když s tím tady šlahnu, tak kdekoliv najdu práci placenou minimálně stejně, ví to i můj zaměstnavatel. Jak to píše někdo dole, je to obchod, někdo mi nabídne práci a podmínky a já to buď vezmu nebo ne a z toho co píšeš je evidentní Tvůj pohled, že zaměstnavatel je tady pro mě - a to není šťastný postoj. Dát někomu práci není žádný charitativní počin, to je prostě obchod. Ale když se mi některý mechanismy nelíbí, tak je tady popíšu a klidně si je nechám vysvětlit. Ovšem pokud má někdo stabilně 75 hodin přesčasů buď z důvodu, že má prostě tolik práce nebo si je zvolí, aby zabezpečil rodinu, protože jinak by to nezvládl, tak podle mě je něco špatně.
A pak se najde někdo, kdo řekne, že ojetý auto je pro socky, tak těchto lidí, kteří pracují poctivě, avšak pracují v lokalitě s obvyklým platem, ovšem cena výrobků je víceméně konstantní.