Je zajímavé, jak tu lidé bez zkušenosti radí jen na základě žebříčku v Autobildu. Viděl jsem nejen ten žebříček (týkal se vozů 3 roky starých a byl sestavován tuším předloni) a Kia Carnival skončila skutečně poslední 25. s poruchovostí 25%. Nicméně ta procenta byla jen hodnocení uživatelů, takže pro každé auto přišel jiný počet hodnocení a výsledky nejsou nejobjektivnější. Také je třeba si uvědomit, že se jedná o MPV, které si řada lidí pořizuje jako pracanta (tahání karavanu, lodě, jiných aut ...) a když to neumí, auto to odnese. Taky proto žebříček poruchovosti uzavírají MPV. I přes znalost hodnocení TÜVu jsem si toto auto ojeté pořídil (r.v. 2003 - tedy přesně ten rok, který dopadl tak špatně v hodnocení, najeto 114 tis. km, nikdy nemělo tažné zařízení). Taky mělo pěkné recenze na autorecenze.cz. Najel jsem zatím jen cca 5,5 tis. km, ale kromě běžných nutností hned po koupi (výměna rozvodů, oleje, náplň do klimy, ...) jsem zatím servis prakticky nepotřeboval. Auto mě zatím vždycky spolehlivě dovezlo a odvezlo spoustu dalších věcí (naposledy do Chorvatska 3 lidi, velkého psa v kleci, lodní motor a spoustu zavazadel). A co si budeme povídat - v poměru cena:užitná hodnota nemá moc konkurentů. Ve své třídě patří k největším, větší je už jen Chrysler Grand Voyager, který skončil v žebříčku poruchovosti těsně před Carnivalem (a za Sharanem). Ještě jsem tehdy zvažoval Hyundai Trajet, ale podle recenzí je ten 2 litrový benzín, se kterým se to většinou vyskytuje, dost slabý. Nemohu mluvit za ostatní uživatele, ale osobně si vůz nemohu vynachválit a až ho za pár let prodám, pořídím novější verzi (136 kW
).