Zpět do budoucnosti. Slavný DeLorean se vrátí v roce 2017

Our theme
Redakce | 29.01.2016
DeLorean DMC-12. | foto: DeLorean Motor Company
DeLorean DMC-12 jistě patří mezi nejznámější auta historie. Nezasloužil se o to jízdními výkony, dlouhověkostí či prodejními úspěchy, nýbrž především rolí stroje času ve slavné filmové trilogii Návrat do budoucnosti. V roce 2017 se tato legenda ze začátku 80. let vrátí.
Malá společnost DeLorean Motor Company z amerického Houstonu, která na značku vlastní práva, totiž využije nedávné změny legislativy ve Spojených státech. Ta nově usnadňuje malým výrobcům produkci a prodej replik starších vozů - tedy v případě, že je vybaví do provozu už schváleným pohonným ústrojím (musí plnit emisní normy) a postaví maximálně 325 vozů ročně.

Omezená produkce není pro DeLorean problém, druhou podmínku společnost aktuálně řeší a jedná s několika výrobci - například koncernem General Motors - o dodávkách motorů a převodovek.

DeLorean DMC-12.


Firma si představuje použití šestiválcového motoru, podobně jako u originálu, tentokrát však s výrazně vyšším výkonem. Pohybovat by se měl okolo 350 až 400 koní.

Výrobce pak slibuje také moderní podvozek, lepší brzdy, větší důraz na bezpečnost a interiér s prvky, na něž jsou současní řidiči zvyklí. Replika tak dostane například navigaci.

DeLorean DMC-12.


DeLorean Motor Company se však dušuje, že si nové auto ponechá "duši" původního kupé s racčími dveřmi.

První kusy by měly vzniknout v roce 2017, cena jednoho by se mohla pohybovat okolo 100 000 dolarů, tedy asi 2,5 milionu korun.

Originální DeLorean se vyráběl v letech 1981 až 1983, celkem vzniklo zhruba 9 tisíc vozů. Odhaduje se, že v současnosti jich je asi 6 tisíc stále pojízdných.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů