Pozor na špinavá skla a značky na autě. Hrozí vám za to nemalé pokuty

Our theme
Radim Šlezingr | 20.09.2024
Za znečištěná skla auta a registrační značky hrozí pokuty. | foto: Deník/Otta Edwin
Parkuje často pod stromy, projeli jste blátivým terénem nebo mokrou špinavou cestou a máte auto ušpiněné tak, že přes čelní a boční skla sotva vidíte na cestu? Potom raději zamiřte do nejbližší automyčky. Koledujete si totiž při silniční kontrole o problém. S blátem je to totiž stejné jako se sněhem - nesmí ohrozit výhled řidiče z auta a tím bezpečnost provozu.
Možná se to stalo i vám. Vjeli jste se svým autem do míst, kde jste ho pořádně zaneřádili blátem. Pokud to schytalo i čelní sklo a stěrače si se špínou neporadily, mohli jste mít při silniční kontrole problém. I když samotná špinavá kapota zase až tak moc nevadí, pozor byste si měli dát na čistotu skel auta.

Silniční zákon totiž hovoří jasně. Podle něj řidič nesmí řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran.

Jak správně umýt auto poradí toto video: 
Bezpečnost provozu
Jaký je důvod tohoto opatření? Podle policie nemá bláto, případně sníh na autě co dělat, protože s neočištěným vozem řidič ohrožuje bezpečnost a plynulost silničního provozu. Za porušení této povinnosti hrozí řidiči uložení pokuty v příkazním řízení na místě až do výše 1500 korun českých, ve správním řízení následně trest ve výši dva tisíce až pět tisíc korun českých.

Motoristé by měli věnovat velkou pozornost především oknům, aby si zajistili dostatečný výhled a byli schopni reagovat na situace na silnici. Je to pro jejich dobro.

Nezapomínejte ani na to, že z auta by při výjezdu z polní cesty neměly na silnici odpadávat kusy bláta či jiných nečistot, které mohou cestu zašpinit. Zákon přímo říká, že vozidla vjíždějící na pozemní komunikaci musí být předem očištěna tak, aby neznečišťovala pozemní komunikaci.

Registrační značka
A když jsme zmínili znečištění skel auta, nezapomínejte ani na registrační značku. Podle legislativy se řidič dopustí přestupku tím, že v provozu na pozemních komunikacích řídí vozidlo, jehož tabulka registrační značky je zakryta, nečitelná nebo upravena anebo umístěna tak, že je znemožněna nebo podstatně ztížena její čitelnost.

Pokud bude značka nečitelná, hrozí řidiči ve správním řízení pokuta od čtyř do deseti tisíc korun. Samozřejmě mohou nastat situace, kdy se registrační značka „znečistí“ sněhem během jízdy a řidič o tom neví. V takovém případě k zavinění nedošlo, řidič by mohl vyváznout bez pokuty. Záleží však na konkrétní situaci.

Důvod, proč právě registrační značka musí být čitelná a policie na to pohlíží přísně, je jednoduchý. Zablácené značky komplikují policistům pátrání po hledaných vozidlech. Problémy s nimi mají také radary na měření rychlosti.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů