Video týdne: Bestie z Turína plive oheň, šílený Hyundai a honička na ostrově Man

Our theme
Redakce | 05.04.2015
Fiat S76. | foto: YouTube
Fiat S76 vznikl v roce 1911 s jediným cílem: měl se stát nejrychlejším autem na světě. Italská automobilka proto vůz obdařila ohromným čtyřválcem o objemu 28,4 litru.
Z dnešního pohledu neuvěřitelný motor poskytoval výkon 290 koní a dokázal turínskou bestii rozjet na více než 200 km/h. V dubnu roku 1912 dokonce Fiat S76 udržel na celé jedné míli konstantní průměrnou rychlost 290 km/h.

Před několika lety italského rekordmana koupil Brit Duncan Pittaway, který se jej rozhodl kompletně renovovat. Náročné a jistě i nákladné práce teď konečně přinesly kýžený výsledek. Fiat S76 vyrazil na první projížďku po panství okolo Goodwoodu, kde se pořádá slavný Festival rychlosti. Je to naprosto úžasná podívaná.



Skvěle se ale kouká i na další video. To ukazuje napínavou honičku dvou účastníků legendárního závodu Tourist Trophy na ostrově Man - mužem vpředu je Michael Dunlop, borcem, který ho nahání, pak Guy Martin. Právě z jeho pohledu je šílená jízda natočena. Záběry jasně ukazují, proč je toto klání považováno za nejnebezpečnější závod na světě.



Na pohled vypadá jako Veloster, ale není to Veloster. Hyundai na autosalonu v Soulu představil zajímavý koncept RM15, který sice dostal karoserii připomínající známý "asymetrický" hatchback, ale pod ní je všechno úplně jinak.

Studii RM15 totiž pohání uprostřed umístěný přeplňovaný dvoulitr o výkonu 300 koní, který roztáčí zadní kola. Standardní Veloster samozřejmě využívá motor pod přední kapotou a je klasickou předokolkou.

Hyundai RM15 kromě toho dostal prostorový rám z hliníkových slitin, k němuž jsou připevněny vnější panely karoserie z uhlíkového kompozitu. Výsledkem všech úprav je vcelku pochopitelně hodně rychlé a hodně bláznivé auto. Podívejte se, co umí.


Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů