Video: Tento pracovní pick-up najezdil 1,6 milionu kilometrů. Věřili byste tomu?

Our theme
Redakce | 30.07.2016
Tento pick-up od Toyoty ujel 1,6 milionu kilometrů. | foto: Toyota
Automobilka Toyota se v květnu pochlubila příběhem velkého pick-upu Tundra, který ve Spojených státech od roku 2007 najezdil úctyhodný milion mil, tedy 1,6 milionu kilometrů. Nyní si vůz můžeme konečně detailně prohlédnout.
"Milionovou" Toyotu Tundra (více informací najdete v článku zde) si v roce 2007 pořídil Victor Sheppard, který ji používal jako pracovní auto. Vozil v ní především díly pro ropné společnosti, Sheppard totiž pracuje jako expresní doručovatel. S Tundrou v průměru urazil téměř 125 tisíc mil (asi 201 000 km) ročně - zejména mezi státy Wyoming, Severní Dakota a Virginia.

Přestože více než pět metrů dlouhý pick-up v podstatě 40krát objel zeměkouli, příliš opotřebovaně nevypadá, ani interiér nevypadá zle. I když na sedadlech je pochopitelně intenzivní používání vidět - nejsou ale nijak výrazně poškozená.

Vůz má stále originální motor, konkrétně benzinový 4,7litrový atmosférický osmiválec, i převodovku. Za děvět let vlastnictví Sheppard absolvoval 117 servisních prohlídek, tedy zhruba jednu měsíčně, při nichž byl měněn olej. Dvakrát byl vyměněn rozvodový řetěz, jednou vodní pumpa a jednou alternátor. Po zhruba 1,2 milionech kilometrů se opravoval zpětný chod na převodovce. Dál prý nic.

Victor Sheppard s pick-upem od Toyoty ujel milion mil.



Protože Sheppard s autem jezdil do autorizovaného servisu, Toyota (respektive onen servis a prodejce) měla o jeho Tundře dokonalý přehled. Proto když zjistila, že najel už milion mil, nabídlo majiteli prostřednictvím dealerství výměnu za úplně nový kousek v aktuálním modelovém provedení.

Automobilka o tento konkrétní vůz velice stála. Na pick-up s milionem ujetých mil se totiž vrhnou technici z Toyoty, kteří jej pečlivě rozeberou, aby zjistili skutečný stav každého dílu automobilu. Poznatky pak chce Toyota využít při vývoji budoucích vozů.

Zajímavá je pak ještě informace o aktuální hodnotě vozu. Podle Toyoty totiž činí slušných 8 tisíc dolarů, tedy asi 194 tisíc korun, což je více než třetina původní ceny nového vozu.


Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů