V Číně už se nesmí jezdit na oranžovou

Our theme
Redakce | 07.01.2013
Ilustrační foto | foto: DENÍK/Jitka Krejčířová
Peking – Kontroverzní nová úprava dopravních předpisů má své odpůrce i zastánce. Výrazně se zpřísnil i trest za nedovolené projetí křižovatkou.
Nový zákon je v Číně platný a účinný od 1. ledna 2013 a zaměřen má být zejména na větší bezpečnost dopravy a snížení nehodovosti ve velkých čínských městech.

Kromě toho, že řidiči porušují předpisy nejen při projetí na červenou, ale nově i na oranžovou signalizaci na semaforu, výrazně přísnější je také trest na tento přestupek.

Zatímco dříve byli řidiči „oceněni" třemi trestnými body, od začátku letošního roku už tento přestupek znamená bodů šest. Vzhledem k tomu, že i v Číně má každý k dispozici 12 bodů, stačí pouze dvakrát projet křižovatkou bez zelené na semaforu a pachatele nemine zákaz řízení.

Odpůrcům nového nařízení ale vadí hlavně to, že je nereálné, aby řidič vůbec stihl před semaforem včas zastavit. Čínský komunistický svaz mládeže dokonce tvrdí, že silniční provoz je kvůli tomu ještě nebezpečnější než předtím, protože se řidiči bojí a jezdí zbytečně pomalu.

Zastánci přísného přestupku na druhé straně argumentují tím, že v Číně každý rok zemře na silnicích neuvěřitelných 250 tisíc lidí. Dle Světové zdravotnické organizace jde dokonce o nejčastější příčinu úmrtí u mladých lidí ve věku od 15 do 44 let.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů