V Česku Škoda Octavii zdražila, v Polsku udělali pravý opak....

Our theme
Radek Pecák | 11.07.2019
dalších 27 fotek
Nový ceník Polsko | foto: Škoda Polsko
Už neplatí, že v domovské zemi automobilky Škoda lze její nejpopulárnější produkt koupit nejlevněji. Také Fabia se dá pořídit v zahraničí výhodněji.
Krátká čtenářská reakce na redakčním Facebooku přidaná k odkazu na článek o zdražení cen vozů Škoda ve smyslu, že "v zahraničí jsou levnější", mně inspirovala k průzkumu ceníků zastoupení mladoboleslavské automobilky v okolních zemích. Zajímal jsem se tudíž o to, za kolik se dají v současnosti koupit Octavia a Fabia, tedy dva nejpopulárnější modely společnosti Škoda-Auto.

Začal jsem pochopitelně na Slovensku. Zde se v současnosti prodává základní provedení Octavie (s motorem 1,0 TSI a ve výbavě Active) za 17 470 Euro. Při kurzu 25,7 Kč za jedno euro se jedná o 448 979 korun. Oproti nyní platné české cenovce za vůz se shodnou motorizací i výbavou může tedy zákazník u slovenského dealera ušetřit řádově dva tisíce korun.

Cesta přes naši východní hranici už se však může i při jízdě z větší vzdálenosti vyplatit tomu, kdo si chce pořídit novou fabii. Nyní je v Česku oficiální cena tohoto vozu (s motorem 1,0 - 44 kW a se základní výbavou)  269 900 Kč. Slováci si ji můžou pořídit po zaplacení 9 950 eur (255 715 korun). Rozdíl činí více než 12 000 Kč.

Ještě zajímavější cenovou politiku volí v současnosti polské zastoupení značky Škoda. Pro modelový rok 2020 momentálně podle oficiálních internetových stránek nabízí stejně jako tuzemská prodejní organizace s výbavou Active pouze motor 1,6 TDI s manuální pětistupňovou převodovkou. Takový automobil přijde u dealerů v České republice na 512 900 Kč. Jejich polští kolegové přitom požadují 80 100  Zlotých, což je při kurzu 6,1 Kč za jednotku této měny 488 610 Kč. Ušetřit tak lze přes 24 tisíc korun.

Polské slevy
V Polsku totiž aktuálně Škody zlevnili. Tuto konkrétní verzi Octavie přesně o 11 000 Zlotých (téměř 70 000 Kč). Výhodněji lze v Polsku pořídit také vybavenější varianty nejdůležitějšího modelu Škody. U stejné motorizace se za vyšší výbavu Ambition v Česku připlácí 45 000 Kč, v Polsku tři tisíce Zlotých (18 300 Kč). Rozdíl v prvcích českých a polských výbav je přitom jen malý.

Výhodněji lze koupit také v Polsku výkonněší verze včetně pohonu všech kol a automatické převodovky. U nich však může být oproti "českým" o něco nižší výbava.

Pro leckoho může být zajímavý i polský doprodej vozů Škoda starších modelových roků. Kupodivu jsou zde stále k mání i octavie modelového roku 2018. S pohonným ústrojím 1,0 TSI (85 kW)  a šestistupňovým manuálem přijde na 409 000 Kč (67 050 Zlotých). Loňská specifikace téhož vozu je pak dražší o pět tisíc Zlotých.

Naopak se nadále nevyplatí pro Škodovky zajíždět do Německa či Rakouska. Také v Maďarsku nejsou základní ceny nejdůležitějších modelů mladoboleslavské značky nižší než u nás.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů