Třetina řidičů nestihne včas přezout gumy. Zimní pneumatiky zatím nezdražily

Our theme
ČTK | 19.10.2015
Lidé už přezouvají pneumatiky. | foto: Karel Pech
Přibližně třetina motoristů nestihne včas přezout vozidlo na zimní pneumatiky. Nynější chladné počasí a první sníh prodlužují čekací doby v pneuservisech až na týden.
Vyplývá to z informací provozovatelů pneuservisů a obchodníků. Od 1. listopadu do 31. března jsou zimní pneumatiky povinné za zhoršených povětrnostních podmínek nebo na úsecích označených dopravní značkou.

"Každoročně nastává problém s objednacími lhůtami pneuservisů, které se s blížícím se koncem října prodlužují. Dochází pak k časovému skluzu přezutí automobilu, který při zhoršeném počasí může přinášet problémy," uvedl manažer servisních koncepcí řetězce Elit Tomáš Kabrhel.

Prodej zimních pneumatik je v říjnu zhruba o desetinu vyšší, než loni. Ceny se přitom proti loňsku nezměnily. Podle majitele obchodu Pneumatiky.cz Vojtěcha Schwangmaiera se ale dá očekávat, že v sezonní špičce se ceny kvůli snižujícím se zásobám zvýší o zhruba čtyři až pět procent.

"Riziko dopravní nehody na letních pneumatikách v zimním počasí samozřejmě výrazně roste. Pokud se navíc prokáže, že vzniklá škoda souvisela se špatným obutím vozidla, pak se musí motorista připravit na to, že to pojišťovna zohlední v pojistném plnění. Nemusí pak dostat zaplacenou celou škodu a bude muset přijmout za škodu i vlastní finanční odpovědnost," dodal Aleš Povr z České asociace pojišťoven.

Zimní pneumatiky se od letních liší především složením směsi a hrubším vzorkem. Minimální hloubka vzorku je čtyři milimetry.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů