Německé pohraniční obce kritizují plán mýtného

Our theme
ČTK | 08.07.2014
Ilustrační foto. | foto: DENÍK/Lukáš Pařenica
Berlín - Starostové německých obcí při hranicích s Českou republikou kritizují návrh na zpoplatnění německých silnic, který v pondělí představil ministr dopravy Alexander Dobrindt. Podle nich by ministrův plán narušil obchodní i mezilidské kontakty v pohraničí. Obávají se také, že Česko v reakci na Dobrindtův návrh rovněž zpoplatní silnice nižších tříd.
"Zavedení mýtného na okresních silnicích podle mě jde už příliš daleko," řekl deníku Frankenpost starosta obce Selb Ulrich Pötzsch. "Lidé, kteří po okresních silnicích přijíždějí z Česka do Selbu, musejí mít možnost dělat to nadále bez poplatků," doplnil představitel obce, která leží nedaleko západočeské Aše. Smysluplné by podle něj bylo jedině zpoplatnění dálnic.

Také starosta bavorského Weidenu Kurt Seggewiss vidí zpoplatnění všech německých silnic jako kontraproduktivní. Podle něj by se snadno mohlo stát, že Česká republika přistoupí k odvetnému opatření a rovněž zpoplatní silnice nižších tříd pro zahraniční řidiče.

"České dálnice jsou sice v dobrém stavu, ale když jedu po okresních silnicích, jako třeba do našeho partnerského města Mariánských Lázní, už je to horší. Takže Češi by od nás mohli také začít vyžadovat poplatek za užívání těchto silnic, aby zaplatili jejich opravy," řekl Seggewiss listu Frankenpost.

Starostové také kritizují systém silničních známek, který Dobrindt představil. Podle nich je nepřehledný, rozlišování ceny známky podle stáří vozu a objemu motoru považují za zbytečně komplikované.

Přijde odveta?
Obavy z odvetných opatření německých sousedů vyjádřila i Německá průmyslová a obchodní komora (DIHK). "Musíme zabránit tomu, abychom zavedli systém známek pro osobní auta, který by nakonec vyústil ve spory se sousedními státy," řekl deníku Die Welt zástupce DIHK Martin Wansleben. Podle něj za to dodatečné příjmy pro německý rozpočet ve výši 2,5 miliardy eur (68,5 miliardy korun) za čtyřleté volební období nestojí.

O rozšíření zpoplatněných silničních úseků už uvažuje Rakousko. Vicekancléř Michael Spindelegger podle agentury DPA uvedl, že by země mohla zpoplatnit kromě dálnic také silnice první třídy. Zdůraznil však, že zatím se podobné opatření nechystá. Vídeň se nejprve pokusí zabránit samotnému spuštění německého mýtného systému na evropské úrovni s poukazem na to, že podle ní Dobrindtův plán znamená diskriminaci zahraničních řidičů.

Většina dánských poslanců je podle portálu The Local pro zavedení obdobného opatření v Dánsku, pokud Německo uspěje v Bruselu se svým plánem na zpoplatnění svých silnic pro zahraniční řidiče osobních aut. Vládnoucí sociální demokraté prozatím vyjádřili pochybnosti o tom, zda německý návrh bude ve shodě s unijním právem, pokud ale Berlín dostane z Bruselu zelenou, chtějí zvážit "ty nejlepší kroky pro Dánsko a Dány". Dánská motoristická asociace FDM se obává, že Německo by mohlo vyvolat v Evropě řetězovou reakci, která by z řidičů učinila "dojné krávy".

Na stanovisko Evropské komise čeká také dopravní výbor německého Spolkového sněmu. Jeho předseda Martin Burkert prohlásil, že chce co nejdříve z Bruselu slyšet, zda je navržený systém v souladu s evropským právem nebo ne. Teprve poté je podle něj možné začít s přípravou přesného snění zákona, který zpoplatnění německých silnic zavede.

Dobrindt v pondělí představil podrobnosti svého návrhu na zpoplatnění německých silnic pro osobní vozy, který by měl platit od roku 2016. Na rozdíl od původních plánů, které počítaly s poplatky za jízdu po dálnici, by se mělo zpoplatnění dotknout celé německé silniční sítě. Roční známka by průměrně stála 88 eur (zhruba 2400 Kč) a majitelům aut registrovaných v Německu by se o její cenu snížila daň z vlastnictví motorového vozidla. Pro zahraniční řidiče by měly být k dispozici i desetidenní a dvouměsíční známky.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů