Audi Q6 e-tron je elektromobil nové generace. Navíc umí varovat před nebezpečím

Our theme
Radek Pecák | 26.08.2024
dalších 51 fotek
Audi Q6 e-tron přiváží mnoho zajímavé techniky | foto: Se svolením Audi
Během pěti let od doby, kdy značka německá značka Audi uvedla na trh svůj první elektromobil, se technika, efektivita a výbava těchto vozů vylepšila podstatně více než v případě modelů se spalovacími motory. Navíc teď nabízí také přední kufr, světla varující ostatní účastníky provozu před nebezpečím a dojezd na jedno nabití 625 kilometrů i při zachování pohonu všech kol Quattro.
V ČLÁNKU NAJDETE
Značka Audi postupně uvádí na český trh nový elektromobil Q6 e-tron. K dispozici je v běžné verzi s pohonem Quattro a výkonem 285 kW za 1 990 900 Kč a ve variantě S s potenciálem 360 kW za 2 486 900 Kč. Vůz se svojí velikostí řadí mezi modely Q4 a 08 e-tron. Jeho délka je 477 centimetrů, hlavní zavazadlový prostor vzadu pojme 526 litrů a k dispozici je také úložná schránka pod přední kapotou s kapacitou 64 litrů.

Na exteriér Audi Q6 e-tron i jeho vnitřní detaily se podívejte do naší obsáhlé fotogalerie.Specialisté značky během tiskové konference pro tuzemské motoristické novináře odhalili také srovnání některých parametrů vozu v porovnání s vůbec prvním nabízeným elektrickým typem. Tím byl od roku 2019 E-tron.

Například jeho hlavní pohonná jednotka, která se nachází u zadní nápravy má při porovnání s tou pro Q6 e-tron o dvacet procent vyšší hmotnost, ale přitom na svůj provoz spotřebovává o padesát procent elektřiny více, je výrobně o patnáct procent dražší a má o třetinu horší systémový výkon.

Oficiální prezentaci tohoto vozu můžete vidět na následujícím videu:
Výrazné rozdíly jsou také mezi generacemi vysokonapěťových baterií. Její energetická hustota se u nového typu vozu navýšila o třicet procent, o stejnou hodnotu se snížil čas potřebný k nabití a hmotnost se snížila o patnáct procent. Klesla tak při kapacitě 100 kWh pod hranici šesti set kilogramů.

Tento vůz (a také technicky spřízněný model Porsche Macan) v koncernu Volkswagen poprvé používá některá speciální řešení. Například ovládání hlavních světlometů se z tradičního místa na palubní desce vlevo od volantu přesunulo na loketní opěrku po levé ruce řidiče.

Další zajímavostí v interiéru je použití speciálního displeje před spolujezdcem. Ten má technologii LED, na rozdíl od dvou velkých propojených displejů kolem řidiče. Neboť jen tak, jak vysvětlil novinářům při technické prezentaci školitel tuzemské prodejní organizace Porsche ČR Roman Pošva, je možné zajistit skrývání obrazu při pohledu z místa řidiče. A tak se spolujezdec může klidně dívat i na film během jízdy.

Velmi rychlé dobíjení i na méně výkonných stanicích
OLED technologie umožňuje řadu speciálních funkcí a efektů. V těch zadních se třeba při zjištění nebezpečí vpředu může objevit výstražný trojúhelník varující vozidla vzadu, ty přední zase můžou měnit motivy grafiky světel pro denní svícení. Je jich k dispozici na výběr 8.

Zajímavou vychytávkou, kterou Audi s osmisetvoltovou elektrickou architekturou teď nabízí, je možnost dobíjet vysokým výkonem i na stanicích, které pracují pouze s napětím 400 Voltů. V takovém případě se totiž moduly baterie rozdělí na dvě poloviny a každou z nich je možné dobíjet výkonem 135 kW. Dohromady tedy maximálním možným výkonem 270 kW. Díky tomu se už za deset minut získá dojezd na příštích 255 kilometrů.

Jehlicový stator i nové tlumiče
Příjemné je také to, že kabel typu Mennekes je možné připojit k wallboxu konektory na obou stranách vozidla. Rychlodobíjení stejnosměrným proudem lze ale využít pouze na straně řidiče.

Z dalších technických novinek lze zmínit například speciální jehlicový stator, přímé vstřikování chladicícho oleje a třeba také nový typ tlumičů.

Na stejném technické základě jako je Q6 e-tron, tedy platformě PPE, v budoucnu vznikne řada dalších vozů různých značek koncernu Volskwagen.
Article rating
5.0 from 5 (100%)
Rated: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů