Německým výrobcům luxusních aut se daří, trhají prodejní rekordy

Our theme
ČTK | 07.10.2013
Audi A8. | foto: Audi
Praha - Automobilky Audi, Mercedes-Benz i BMW se chlubí prodejními rekordy. Mercedes v září meziročně zvýšil prodej svých osobních automobilů o 16 procent na 142 994 vozů, Audi pak o 10 procent na 150 300 aut a BMW téměř o sedm procent na 189 675 vozů.
Od začátku roku stoupl prodej Mercedesů o desetinu na více než milion vozů. "Měsíční prodej automobilů Mercedes-Benz nebyl nikdy tak vysoký jako toto září," uvedl šéf prodeje divize Mercedes-Benz Cars Joachim Schmidt. "Vzhledem k vývoji v uplynulých devíti měsících můžeme s jistotou říct, že Mercedes-Benz vykáže v celém roce 2013 další prodejní rekord," dodal.

Ve Spojených státech se prodej vozů Mercedes-Benz v září zvýšil téměř o sedm procent a v Číně stoupl dokonce o více než 21 procent. Na domácím německém trhu však růst dosáhl pouhých 1,5 procenta.

Prodej Audi od začátku roku narostl o téměř osm procent na 1,18 milionu vozů. Tím tak předstihla právě Mercedes-Benz.

Prodej Audi v Číně v září stoupl o více než 28 procent. Ve Spojených státech firma zvýšila prodej o šest procent a v Evropě o tři procenta. Automobilka Audi je stejně jako mladoboleslavská Škoda Auto součástí německého automobilového koncernu Volkswagen. Do roku 2020 chce zvýšit roční prodej na více než dva miliony vozů.

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se chce stát největším výrobcem automobilů na světě. Divize Audi se ve druhém čtvrtletí na zisku mateřské společnosti podílela zhruba 40 procenty.

BMW za první tři čtvrtletí prodalo více než 1,4 milionu vozů, což je meziroční nárůst o 7,5 procenta a rovněž nový rekord. Společnost uvedla, že zůstává na cestě k dosažení rekordního celoročního prodeje i navzdory přetrvávajícím problémům v řadě zemí.

"V září a prvních devíti měsících roku jsme dosáhli nových rekordů. Navzdory počátečním známkám stabilizace automobilového trhu v Evropě zůstávají podmínky na mnoha trzích náročné," řekl šéf prodeje BMW Ian Robertson.

BMW je největším výrobcem luxusních automobilů na světě. V loňském roce automobilka zvýšila prodej o 10,6 procenta na rekordních 1,845 milionu vozů. Firma nabízí zákazníkům značky BMW, Mini a Rolls-Royce.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů