Majitel Tesly dostal v Singapuru obří pokutu. Elektromobil je prý neekologický

Our theme
Redakce | 09.03.2016
Tesla Model S. | foto: Tesla Motors
Automobilky často o elektromobilech tvrdí, že jde o bezemisní vozy, tedy že neprodukují žádné škodlivé látky. V několika zemích pak stát na koupi elektrického vozidla poskytuje dotace či pobídky. V Singapuru však majitele takového auta, konkrétně Modelu S od Tesly, naopak pokutovali za neekologičnost.
Celý příběh je vlastně docela jednoduchý a pochopitelný, zajímavý je však právě přístupem státních autorit, který se velice liší od postupů v jiných zemích.

Jistý Joe Nguyen, šéf singapurské IT společnosti, zatoužil po sedanu od amerického výrobce elektromobilů Tesla. Vybral si jeden ojetý Model S v Hongkongu a přivezl si jej domů. Ale protože se Tesly v Singapuru oficiálně neprodávají, auto muselo kvůli přihlášení podstoupit několikaměsíční homologační proces. Tato procedura přitom zahrnovala také emisní testy.

Singapur totiž elektromobily nepovažuje za bezemisní vozy, ale počítá jejich emise - byť "nepřímé", neboť nevznikají přímo za jízdy - na základě spotřeby elektřiny a emisí vzniklých při její výrobě. Tamní úřady prostě berou v úvahu skutečnost, že elektřina potřebná pro provoz elektromobilů musí někde vznikat.

Koupená Tesla tedy podstoupila test, po kterém jí vyšla spotřeba 444 watthodin na kilometr, což prý po přepočtu odpovídá emisím na úrovni 222 gramům CO2 na kilometr. Tato hodnota pak dělá z Modelu S neekologické vozidlo, proto singapurský dopravní úřad (LTA) vyměřil majiteli pokutu ve výši 15 tisíc singapurských dolarů (v přepočtu asi 268 tisíc Kč).

Nguyen přitom vůz kupoval s představou, že mu úřady část utracených peněz vrátí. I v Singapuru totiž existuje program pobídek a dotací pro vozy s malými emisemi CO2, jen automaticky nebere elektromobily za ekologická auta, protože jejich emise nejsou a nemohou být nulové. Sleva na šetrné vozidlo se v Singapuru může vyšplhat až na 30 tamních dolarů, tedy asi 535 tisíc korun.

Záležitost by však mohla mít ještě zajímavou dohru. Nedávno totiž singapurský předseda vlády navštívil sídlo automobilky Tesla v USA, kde rovněž pohovořil s šéfem firmy Elonem Muskem. Politik obchodníkovi údajně slíbil, že celou věc ještě prošetří.

A nejde tu o jen princip "bezemisního" provozu elektromobilů. Podle Tesly totiž Model S potřebuje jen 200 až 300 watthodin na kilometr, což by podle singapurských výpočtů odpovídalo 100 až 150 gramům CO2 na kilometr. Auto by se tak zařadilo do výrazněji "ekologičtější" kategorie.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů