Koenigsegg One:1 má rekord ve zrychlení na 300 km/h. Vlastně náhodou

Our theme
Redakce | 18.06.2015
Koenigsegg One:1. | foto: Koenigsegg
Švédský výrobce extrémně výkonných supersportovních vozů se pochlubil, že jen tak "mimoděk" pokořil světový rekord ve zrychlení z klidu na 300 kilometrů v hodině a následném úplném zastavení. Jeho model One:1 to zvládl za 17,95 sekundy. 
Vtipné je, že automobilka se prý o rekord ani nepokoušela, pouze svůj automobil testovala na vlastní zkušební dráze. Mimochodem, dosavadní nejlepší čas držel jiný Koenigsegg, konkrétně Agera R, která stejnou disciplínu v roce 2011 zvládla za 21,19 vteřiny.

One:1 s výkonem rovného megawattu (1360 koní produkuje přeplňovaný pětilitrový osmiválec) je tedy o 3,24 sekundy rychlejší. Pokud vás zajímají další čísla, pak vězte, že švédské monstrum na 300 km/h akcelerovalo za pouhé 11,92 vteřiny. Zastavení z této rychlosti tedy zabralo 6,03 sekundy.

Nevážnost pokusu pak dokládají záběry, na nichž testovací řidič Robert Serwanski dokazuje stabilitu vozu tak, že dá v té neskutečné rychlosti ruce z volantu...

Koenigsegg věří, že při vážně míněné snaze by mohl být výrazně rychlejší. Testovací auto je totiž kvůli zástavbě bezpečnostní klece o 50 kilogramů těžší než vozy, které automobilka dodává svým zákazníkům. Také jednotlivá měření prý naznačují, že by One:1 mohl v lepších podmínkách jet ještě rychleji. Výpočty ukazují na čas 17,49 sekundy.

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů