Jaguar ukázal F-Type Coupé s pohonem všech kol. Chystá i další verze

Our theme
Redakce | 10.11.2014
Jaguar F-Type s pohonem všech kol. | foto: Jaguar
Praha /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Už v příštím roce dostane šestice aktuálních verzí Jaguaru F-Type další sourozence. Rodina se rozroste celkem na 16 členů. Jako první britská automobilka ukázala model R Coupé AWD s pohonem všech kol.
Ten má pod kapotou kompresorem přeplňovaný pětilitrový osmiválec a umí zrychlit z klidu na 100 km/h za 4,2 sekundy. Maximální rychlost je omezena na 300 km/h. Víc informací zatím Jaguar neprozradil, ale slibuje, že 19. listopadu na autosalonu v Los Angeles představí rovnou celou řadu nových verzí sportovního F-Type.

Jaguar F-Type s pohonem všech kol.


Kromě toho oznámila vznik zajímavého partnerství. Značka Jaguar se totiž spojila s britským týmem World Land Speed Record, aby mu pomohla s pokusem o překonání světového rychlostního rekordu.

Cílem projektu je posunout hranici pozemního rychlostního rekordu nad 1 609 km/h. Aktuální rychlostní rekord má hodnotu 1 228 km/h a stanovil ho Andy Green s vozidlem Thrust SSC v roce 1997. Tentokrát bude Green řídit nadzvukový vůz Bloodhound SSC.

F-Type R Coupé s pohonem všech kol už se zúčastnil zkoušky komunikační techniky, která probíhala v pouštní pánvi Haskeen v jihoafrické provincii Northern Cape. Vybaven stejnou rádiovou technikou jako reaktivním raketovým motorem poháněný Bloodhound SSC jel F-Type plnou rychlostí proti podobně vybavenému stíhacímu letounu, který letěl rychlostí 800 km/h jen 15 metrů nad zemí. Stroje se k sobě blížily rychlostí téměř 1130 km/h.

Jaguar F-Type s pohonem všech kol.



Otestoval se tak systém, prostřednictvím kterého bude tým komunikovat s Andym Greenem v Bloodhoundu SSC. Ten svou první jízdu uskuteční v poušti Haskeen za pouhých 12 měsíců.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů