Poslední Ferrari Michaela Schumachera je na prodej. V této F1 vyhrál pět závodů

Our theme
Dominik Valášek | 21.10.2024
dalších 13 fotek
Ferrari 258 F1 z roku 2006 | foto: Michael Furman ©2024 Courtesy of RM Sotheby‘s
Jen málo spojení má ve sportovním světě takovou váhu jako Michael Schumacher a Ferrari. Právě Schumacher byl dominantní silou Formule 1 v devadesátých letech a na přelomu milénia, a proto na sebe velkou pozornost strhává závodní monopost, který jde do dražby v polovině listopadu.
V ČLÁNKU NAJDETE
Sezóna 2006 byla poslední, kterou Schumacher absolvoval v kokpitu rudého vozu z Maranella. Následoval odchod z královny motorsportu, který ovšem netrval dlouho a Michael se nechal zlákat Mercedesem zpátky za volant pro sezónu 2010. To je ovšem jiná historie. Nás nyní zajímá vůz, ve kterém strávil Schumacher podstatnou část poslední sezóny u Ferraria získal v něm 5 vítězství.

Ferrari 248 F1 navrhl pro rok 2006 tým pod vedení Alda Costy, nicméně ve výčtu inženýrů a designéru bychom našli třeba i legendárního Rosse Brawna. Zajímavostí je, že po předchozím voze F2005, a před následujícím F2007, se jednalo o jedinou formuli od Ferrari, pojmenovanou starým systémem – 24 je objem motoru v decilitrech, 8 potom značí počet válců.

Ferarri, které dovezlo pět velkých trofejí
Konkrétní vůz, který 14. listopadu nabídne aukční síň RM Sotheby’s, nese číslo šasi 254 a jedná se o pátý z celkem osmi postavených monopostů tohoto typu. Svou premiéru měl v předsezónním testování, kdy jej řídil testovací jezdec Luca Badoer a následně i Schumacher s týmovým kolegou Felipem Massou. Závodní debut proběhl v Imole, v rámci čtvrté Velké ceny sezóny.

A debut to byl úspěšný – Schumacher zajel v kvalifikaci první místo, a to pak udržel i při závodě. Další vítězství si připsal hned v následujícím závodě – na Velké ceně Evropy na německém Nürburgringu. O pár měsíců později si připsal tři vítězství v řadě – v USA, Francii a na německém Hockenheimringu.

Následující Velkou cenu Maďarska Schumacher s vozem nedojel, krátce před cílem odstoupil, což paradoxně stačilo na osmé místo, ovšem šasi 254 utržilo poškození. Do dalších závodů se tak Michael vydal s jiným vozem, 254 absolvovala již jen několik exhibičních jízd a slavnostní zakončení sezóny Finali Mondiali na Monze.

Schumacherovo poslední, Räikkönenovo první
Michael Schumacher nakonec ukončil sezónu 2006 na druhém místě za Fernandem Alonsem, a druhé skončilo i Ferrari v poháru konstruktérů, i tak se ale jednalo o sezónu významnou pro všechny strany a právě vůz 254 v ní sehrál nemalou roli.

Vedle toho, že jde o poslední Formuli 1 stáje Ferrari, do které Schumacher usedl, jednalo se o vůbec první, do které usedl jeho následovník Kimi Räikkönen. Ten s vozem 254 absolvoval přípravu na okruhu Vallelunga před sezónou 2007, kterou posléze vyhrál. Následovalo ještě jedno testování ve Valencii a poté už byl vůz definitivně odstaven a uskladněn v Maranellu.

Michael Schumacher - poslední kolo s Ferrari:
Jeden majitel až dosud
V prosinci 2007 bylo Ferrari 248 F1 s číslem šasi 254 odprodáno do soukromé sbírky, kde vydrželo u jednoho majitele až dosud. V mezičase dostal vůz červenou knížku Ferrari Classiche, která slouží jako certifikace originality vozu a potvrzení, že jsou zachovány všechny původní agregáty a klíčové komponenty.

Vůz byl v roce 2017 vystavován v muzeu Petersen Automotive Museum v Los Angeles v rámci výroční výstavy k sedmdesáti letům Ferrari a během let absolvoval pár soukromých jízd na testovací trati Fiorano. Kdyby jej však chtěl nový majitel uvést do provozu, nebude to úplně „na klíč“. Vůz podle RM Sotheby’s nejel již přes dekádu.

Aukční síň k významnému závodnímu monopostu nenabízí žádný odhad ceny, je však pravděpodobné, že finální částka půjde velmi vysoko – i ve srovnání s obdobnými závodními speciály. Na světě existuje jen zhruba 30 konkrétních monopostů, se kterými vítězil Velké ceny Michael Schumacher, tento je navíc z posledního roku jeho kariéry u Ferrari. Vozy takového významu jsou na prodej jen výjimečně.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů