Ford investuje miliardy dolarů do aut s elektrickým pohonem. Chystá 13 modelů

Our theme
Redakce / ČTK | 12.12.2015
Ford Focus Electric. | foto: Ford
Americká automobilka Ford Motor hodlá v příštích pěti letech investovat 4,5 miliardy dolarů (111 miliard Kč) do rozšíření nabídky automobilů s elektrickým pohonem, tedy elektromobilů a hybridních vozů.
Cílem společnosti je, aby se podíl těchto vozidel na jejím celkovém sortimentu do roku 2020 zvýšil na 40 procent ze současných 13 procent.

Tento plán je součástí snahy podniku vypořádat se s předpokládaným zpřísňováním regulace v oblasti emisí skleníkových plynů. Firma reaguje rovněž na rostoucí urbanizaci a měnící se přístup k vlastnictví automobilů, píše list Financial Times.

Plán Fordu nicméně přichází v době poklesu cen ropy, jenž posiluje poptávku po automobilech s klasickým benzinovým pohonem, které jsou levnější než srovnatelné hybridní vozy.

Automobilka hodlá během příštích pěti let uvést na trh 13 nových modelů elektromobilů či hybridních vozů kombinujících elektrický pohon s benzinovým.

Prvním bude modernizovaný Ford Focus Electric, jehož výroba se spustí ve druhé polovině příštího roku. Výrobce přitom slibuje dojezd na plně nabité baterie přes 160 kilometrů a možnost rychlodobíjení. Na 80 procent kapacity se prý akumuátor bude moci dobít za 30 minut.

V současnosti Ford nabízí plně elektrický Focus, dále hybridní varianty modelů Mondeo a C-Max.

První elektrický automobil vyrobil Ford před 100 lety. Šlo o elektrizovanou verzi Fordu Model T, která se ale do sériové výroby nedostala. Společný projekt zakladatele Ford Motor Company Henryho Forda a vynálezce Thomase Edisona, kteří chtěli přivést na svět "levný a praktický elektrický automobil", ztroskotal na tehdejší technické úrovni akumulátorů.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů