Druhý pruh zleva. Záchranářská ulička se bude tvořit stejně jako na Západě

Our theme
Redakce | 27.09.2018
dalších 8 fotek
Ilustrační foto. | foto: ČTK/AP
Po dvanácti letech, co mají tuzemští řidiči povinnost tvořit průjezd pro záchranáře, dochází ke změně pravidel. Nejde přitom jen o přesun záchranářské uličky do rychlejšího pruhu. Od října by měli šoféři uhýbat nejen ve stojících kolonách, ale i v těch, které jsou v pohybu.
Koridor pro záchranáře snižuje dobu dojezdu na místo neštěstí až o čtyři minuty. V případě vážně zraněných taková úspora znamená o 40 procent vyšší šance na přežití. Česko od října sladí pravidla pro vytváření záchranářské uličky s Německem, Rakouskem, Slovinském, Maďarskem a Švýcarskem.

Jak vytvoříte prostor pro záchranáře


Změna se dotkne zejména kapacitních autostrád se třemi a více pruhy v jednom směru. Sanitní, hasičské a policejní vozy na nich budou nově jezdit hned vedle nejrychlejšího pruhu. Doposud jim přitom bylo vyhrazeno místo u pruhu nejpomalejšího.

„Na rozdíl od předchozí právní úpravy jsou řidiči povinni vytvářet průjezd nejen v případě vzniku kolony stojících vozidel, ale také v případě pomalé jízdy,“ upozornil Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Trest? V Rakousku až 55 tisíc korun
Ze zákona vypadla minimální šířka vytvořené uličky. Evropská rada pro bezpečnost silničního provozu doporučuje minimálně tři metry. „I to však může být v případě průjezdu rozměrných hasičských automobilů málo,“ podotkl Budský. Řidiči smějí při vytváření průjezdu pro záchranáře vjet na krajnici nebo na střední dělící pás. Do záchranářské uličky smějí také auta Ředitelství silnic a dálnic a vozidla sloužící k odstranění následků nehody. Ovšem nikdo další.

Za porušení pravidel hrozí pokuta v rozmezí 1500 až 2500 korun. V zahraničí trestají neposlušné řidiče přísněji. V Německu hrozí za nevytvoření záchranářské uličky pokuta až 320 eur (více než osm tisíc korun) a měsíční zákaz řízení. V Rakousku vyjde omezení záchranářského vozidla až na 2 180 eur (přes 55 tisíc korun).

Některé evropské státy, jako například Itálie nebo Chorvatsko, žádná podobná pravidla nemají. Na Slovensku je stanoveno, že v případě vzniku kolon mohou řidiči vozidel s právem přednostní jízdy použít krajnici či jinou část pozemní komunikace, která není určena pro jízdu vozidel.

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů