Continental znovu vymyslel kolo. Kvůli elektromobilům a odolnějším brzdám

Our theme
Dominik Valášek | 22.08.2017
Continental New Wheel Concept. | foto: Continental
Přestože hybridy a elektromobily dnes ke zpomalení využívají téměř výhradně výkonnou rekuperaci, stále samozřejmě musí mít i konvenční kotoučové brzdy. U nich se však může vyskytovat problém v podobě koroze kotoučů.
Brzdy moderních hybridů a elektromobilů sice vydrží opravdu úžasně dlouho, ale protože se vlastně používají jen v minimální míře, je koroze často se vyskytujícím problémem. Continental proto představil konceptuální kolo New Wheel Concept s integrovanou brzdou, které by mělo problém "zahnívajících" kotoučů a třmenů vyřešit jednou provždy.

Hlavním dílem kola je středová „hvězdice“, která se standardním způsobem montuje na zavěšení. Přímo na ní se dále přišroubuje samostatný ráfek s pneumatikou a zezadu potom i hliníkový brzdový disk, do kterého se třmen zakusuje nikoliv zvenku, ale zevnitř.

Tento způsob montáže je zvolen kvůli větší třecí ploše. Větší plocha totiž znamená menší zahřívání a hliníkový brzdový kotouč proto může nahradit konvenční ocelový, který vydrží vyšší teploty. Krom toho se samozřejmě ještě počítá s celkově menšími nároky kladenými na brzdový systém elektrifikovaných vozidel. Většinu toho stále ubrzdí rekuperace, ovšem u hliníkového kotouče se samozřejmě neobjeví problém s korozí.

Vedle odolnosti vůči rzi uvádí Continental jako výhody také nižší hmotnost a dokonce i tišší chod. Hliníkový kotouč by měl navíc přežít celou životnost vozu a jediným dílem podléhajícím opotřebení se tak stanou destičky.

Celý projekt zní bezesporu zajímavě, bohužel však v tuto chvíli není ničím víc, než konceptem. Continental zatím neprováděl žádné testování v reálném světě a tak je možné úplně všechno. Buď se inovativního kola skutečně dočkáme za několik let, nebo se New Wheel Concept zkrátka smete ze stolu.

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů