Smrt v zatáčce, osudové náledí, alkohol, útěk do polí. I slavní bourají

Our theme
Ivana Fričová | 15.07.2024
dalších 8 fotek
Místo nedaleko Karlových Varů, kde 16. srpna 2004 při dopravní nehodě zemřel hokejový trenér Ivan Hlinka. | foto: Wikimedia Commons, Zorka Sojka, CC BY-SA 4.0
Náledí, smyk, tma. Nebo taky zbytečný risk a špatné místo ve špatnou chvíli, někdy navíc alkohol a podivné manévry. Nehody, často tragické, se nevyhýbají ani známým a slavným tvářím. Stejně jako spousta jiných smrtelníků, i zpěvačky, muzikanti, herci, sportovci a politici se v jedné osudové vteřině stali viníky nebo oběťmi.
V ČLÁNKU NAJDETE
Jiří Schmitzer (1976)
Marika Gombitová (1980)
VIDEO: Marika Gombitová - Vyznanie
Tomáš Holý (1990)
Alexander Dubček (1992)
Jožo Ráž (1999)
Chantal Poullain (2003)
Ivan Hlinka (2004)
Marián Labuda (2005)
Ladislav Lubina (2008)
Dara Rolins (2010)
David Limberský (2015)
Jiří Schmitzer (1976)
„V roce 1976 se svým otcem Jiřím Sovákem točil Jiří Schmitzer kultovní film Marečku, podejte mi pero. Když v noci opustil divadelní klub v Ústí nad Labem, sedl posilněný alkoholem za volant a srazil chodce, který na následky zranění zemřel. Následné vyšetřování prokázalo, že to sice nebyla jeho vina, ale protože měl v krvi alkohol, byl odsouzen ke třem rokům vězení za usmrcení z nedbalosti," popsal obecně známou událost lifestylový web Kafe.

Stejně známé je i to, že tragédie měla fatální vliv na vztah s jeho otcem Jiřím Sovákem, který svého syna vydědil a přerušil s ním veškeré kontakty. Pozoruhodnou souvislost však zmiňuje stejný web ve stejném textu:

„Jiří Sovák možná synovy prohřešky nesl o to hůře, že sám v mládí smrtelnou nehodu údajně způsobil a bylo pro něj těžké vidět, že jeho syn opakuje ty stejné chyby. Sovákova nehoda se měla odehrát v Mníšku pod Brdy. Protože se ale tehdy nepodařilo s jistotou prokázat, že za smrt chodce mohl, byl potrestán pouze za jízdu pod vlivem alkoholu," napsal web Kafe.

Marika Gombitová (1980)
Byl to tehdy šok a blesk z čistého nebe: zpráva, že ta křehká blondýnka z východního Slovenska, s hlasem, jaký snad ve slovenské popmusic nikdy nikdo neslyšel, si při nehodě zlomila páteř a.... už se zřejmě nikdy nepostaví. Psal se rok 1980, Marice Gombitové bylo 24 let a měla před sebou zářivou budoucnost. Smutné předpovědi se bohužel potvrdily.

Po nehodě, která se stala v noci na 1. prosince na 43. kilometru dálnice D2 na Břeclavsku, se auto, které řídila její kamarádka, smeklo na sněhových jazycích a několikrát se převrátilo přes střechu. Marika Gombitová před více než 40 lety opravdu skončila na invalidním vozíku, ale život nikdy nevzdala. „Prý jsem mohla dojít daleko, nebýt té osudné nehody. Se svým údělem jsem ale vyrovnaná," řekla před časem v rozhovoru pro časopis Vlasta.

Podle Wikipedie během své kariéry, jejíž většinu absolvovala na invalidním vozíku, prodala více než milion hudebních nosičů.

Marika Gombitová - Vyznanie:
Tomáš Holý (1990)
Největší dětská hvězda československých rodinných filmů zahynula za volantem červené Škody 120. Tomáš Holý zemřel pár dní před svými 22. narozeninami, ve čtvrtek 8. března 1990 na silnici vedoucí z Kytlice na Polevsko v severních Čechách. Na namrzlé vozovce dostal smyk a narazil do stromu - náraz nepřežil. „V okamžiku nehody byl pod vlivem alkoholu.

„Jeho příznivci tvrdí, že nepatřil ke zlaté mládeži řádící na diskotékách, ale byl to normální kluk, který prostě udělal chybu, za kterou oproti mnoha jiným zaplatil svým životem," napsal Deník.

Alexander Dubček (1992)
Pomníček u Humpolce, pár metrů od dálnice D1 dodnes připomíná místo, kde v září roku 1992 havaroval Alexander Dubček. „Při cestě na zasedání Federálního shromáždění dne 1. září 1992 kolem 9. hodiny utrpěl Dubček vážná zranění při dopravní nehodě na 88,9. kilometru dálnice D1 u Humpolce, když jeho služební automobil BMW E34 535i ve vysoké rychlosti (114–131 km/h) za hustého deště vlivem aquaplaningu dostal smyk a vyletěl z dálnice.

Dubček, který seděl nepřipoután na zadním sedadle, vypadl z vozu. „Po nehodě byl v bezvědomí hospitalizován v pražské nemocnici Na Homolce, kde na následky zranění 7. listopadu zemřel," popisuje fatální okamžiky Wikipedie. Nehoda někdejší kontroverzní osobnosti moderních československých dějin rozpoutala peklo nejrůznějších konspiračních teorií, z nichž ta nejznámější přisuzovala vinu za havárii Dubčekovu politickému oponentovi Vladimíru Mečiarovi.

Jožo Ráž (1999)
Lídr slovenské kapely ElánJožo Ráž teprve před pár dny silně rozvířil debaty na Slovensku okolnostmi své čerstvé červnové dopravní nehody v centru Bratislavy. Srazil se s cyklistou, který pak spadl na vozovku, Ráž ovšem podle svědků bez jakékoliv reakce z auta ani nevystoupil a odjel.

Pár hodin po události novinářům před svým domem řekl: „Neměl jsem důvod zastavit, protože mě všichni strašně rádi fotí, všichni se mnou chtějí něco mít a chtějí podpis nebo panáka nebo co.... Prostě se nerad ukazuju," citoval slovenský web Topky zpěvákovo vyjádření pro TV Markíza. Mnoho diskutujících pod tímto i jinými texty na stejné téma mu v té souvislosti připomněla jeho vlastní drsnou nehodu na motorce v roce 1999, kdy ho na nábřeží Dunaje srazilo auto. Jeho řidič tehdy od nehody ujel a Rážovi v první fázi zachránili život kolemjdoucí. Ráž poté s otevřenou frakturou lebky řadu měsíců balancoval na hraně života a smrti. Od té doby se ve slovenských kuloárech víceméně otevřeně říká, že zmíněná pětadvacet let stará nehoda postihla nejen Rážovu fyzickou schránku, ale i jeho osobnost.

Chantal Poullain (2003)
Herečka Chantal Poullain v červenci 2003 způsobila vážná zranění dvěma mladým lidem, když příliš rychle vjela na kruhový objezd v Olomouci, nedala přednost jejich projíždějícímu autu a narazila do něj. Několik dalších měsíců ji pak část médií vláčela bahnem podezření, že byla opilá a vezla drogy - nic z toho se nikdy nepotvrdilo.

Herečka dostala za zavinění nehody roční podmínku a zákaz řízení, s oběma zraněnými se finančně vyrovnala. „Celkem od ní dva zranění obdrželi 450 tisíc korun," napsal web iRozhlas.

Ivan Hlinka (2004)
Trenér megaúspěšného hokejového tažení na olympiádě v Naganu Ivan Hlinka  zemřel ve svých 54 letech při dopravní nehodě 16. srpna 2004. V osudný den mířil z Litvínova do Karlových Varů na golf. Čtyři kilometry před cílem jej smetla ze silnice Avie 75, která odbočovala přes plnou čáru na vedlejší silnici. Ivan Hlinka zemřel dvě a půl hodiny po převozu do nemocnice v Karlových Varech.

Řidič avie dostal za svůj podíl na smrtelné nehodě podmínku - podle znaleckých posudků, které si v této souvislosti vyžádal soud, jel Ivan Hlinka v okamžiku střetu rychlostí 111 kilometrů v hodině. „Ivan Hlinka je pohřben na Olšanských hřbitovech v Praze," píše Wikipedia. Tragédii však dodnes připomíná i pietní místo u silnice na Karlovy Vary.

Marián Labuda (2005)
Populární slovenský herec Marián Labuda v listopadu 2005 zabil na dálnici D1 dvě ženy ve věku 73 a 51 let.  Ty měly chvíli před osudným nárazem nehodu - z havarovaného auta vystoupily a kráčely podél svodidel. Auto, které řídil herec, je však zezadu smetlo a na místě usmrtilo. „Bylo náledí, chumelenice a Labuda, který jel do Prahy, dostal smyk. V tu chvíli netušil, že srazil dvě ženy u svodidel. Klouzající auto je zachytilo," popsal nehodu přední slovenský zpravodajský web Pluska.

Marián Labuda se po nehodě psychicky zhroutil a u Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou přijal podmíněný trest i zákaz řízení.

Ladislav Lubina (2008)
„Největší průšvih svého života musí řešit Ladislav Lubina. Bývalý hokejový reprezentant a asistent trenéra HC Moeller Pardubice pravděpodobně zavinil ve čtvrtek ráno na silnici z Hradce Králové do Jaroměře hromadnou nehodu čtyř aut, při které zemřel člověk. Obětí je otec fotbalisty Vratislava Lokvence. Lubina po karambolu utekl do polí," psal Deník 24. července 2008 ve zpravodajském textu o nehodě. Tragédie, která zasáhla hned několik rodin, skončila u soudu: Lubina, který se po několikahodinovém útěku přihlásil na policii a nenadýchal žádný alkohol, dostal dvouletou podmínku a zákaz řízení.

Dara Rolins (2010)
Téměř dva roky se táhl soud po tragické nehodě, která se stala 10. července 2010 v pražském Šáreckém údolí. Auto zpěvačky Dary Rolins se tady v zatáčce srazilo se skútrem. Jeho řidič tři hodiny po nehodě na následky zranění zemřel ve střešovické nemocnici. „Obžalovaná řídila motorové vozidlo a po určitou dobu – šlo o velice krátký časový úsek v řádu dvou až tří vteřin – se této činnosti nevěnovala," citoval Deník v roce 2012 předsedu odvolacího senátu Městského soudu v Praze, který nakonec zpěvačku uznal vinnou a odsoudil ji k osmnáctiměsíční podmínce.

Dara Rolins se poté zřejmě v tichosti vyrovnala s pozůstalými sedmimístným odškodným, její hejtři jí však dodnes drsnou nálepku "vrahyně" neodpárali.

David Limberský (2015)
„Reprezentační fotbalista David Limberský v noci na čtvrtek boural svým luxusním vozem značky Bentley na pražském Smíchově. Z místa nehody se snažil utéct, policistům po zadržení vyhrožoval. Byl opilý, policistům nadýchal přes 1,5 promile," popsal incident z roku 2015 Deník s tím, že Limberský si to po pár hodinách pamatoval jinak: „Pravda byla taková, že mě rozhodně policajti nedoběhli. Já se k nim vrátil a začal se s nimi normálně bavit a pak mě vlastně zavřeli," zavzpomínal.

Podobné věci se fotbalistům v noci občas stávají, tuto nehodu ovšem zapsal do historie Limberského nedostatek jakékoliv sebereflexe: ano, jde o jeho dětinské rádoby kroucení volantem, kterým pár dní po smíchovské lapálii slavil gól na hřišti. Tenkrát za to dostal čočku i od svých nejvěrnějších.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů