Plovoucí jeviště s kulisou Alp. V unikátním divadle hraje i Pražská filharmonie

Our theme
Bohdana Drastíková | 07.10.2024
další 3 fotky
Na Bodamském jezeře se také hrála opera Čarostřelec od Carla Maria von Webera. | foto: Shutterstock
/AUTEM ZA POZNÁNÍM/ Monumentální a jedinečná divadelní scéna se nachází na hladině Bodamského jezera u břehu rakouského města Bregenzu. Na divadelní představení si může zajet téměř každý, kdo se chce pokochat unikátností divadla hraného na hladině vody. Hlavní scéna se nazývá Seebühne a do celého amfiteátru se vejde až sedm tisíc diváků.
Z hlavního města nabízí webový portál Mapy.cz tři trasy. Ta nejrychlejší měří 564 kilometrů a trvá pět a půl hodiny. Cesta vede přes Plzeň, Regensburg a Mnichov. Jiná varianta nabízí cestu přes Karlovy Vary a Nürnberg. Ta by měla být dlouhá 612 kilometrů a řidič po ní dorazí do cíle za šest a půl hodiny.

Cesta z Prahy k Bodamskému jezeru., zdroj: Mapy.cz


Historie unikátního jeviště se začala psát v roce 1946. Tehdy  ho tvořily dvě nákladní lodě pro převoz štěrku. „Jedna sloužila účinkujícím a jedna orchestru,“ uvádí oficiální web festivalu s tím, že zde byla uvedena Mozartova opera Bastien a Bastienne. Slavný skladatel ji napsal ve svých 12 letech.

„Návštěvníci z Rakouska, Německa, Švýcarska a Francie brzy proměnili festival v mezinárodní akci,“ informuje dále web. Nadšení publika bylo značné, což pro pořadatele znamenalo motivaci do budoucna.

Balet na jezeře
Od roku 1950 držela jezerní scéna pomocí dřevěných pilotů a postupem času prošla spoustou stavebních úprav a renovací. Zpočátku se repertoár skládal převážně z operety a baletu. Diváci byli tak uchvácení a úspěch byl tak obrovský, že se z něj stala největší událost pod širým nebem a v roce vznikl letní operní festival Breganzské slavnosti, německy Bregenzer Festspiele.

Festival je hudebním svátkem nejen pro milovníky opery:

Přelomový byl rok 1985, kdy zde byla uvedena Mozartova opera Kouzelná flétna a web scény tuto událost popisuje takto: „Úspěch Kouzelné flétny znamenal začátek nové éry na Seebühne. Od té doby se operní produkce začaly střídat každé dva roky. Konstrukce jeviště se zpevnily, protože nyní musely zůstat na místě i přes zimu.“ Ty nejúspěšnější představení zhlédlo na 300 000 lidí a pořadatelé museli nával dalších zájemců uspokojit dodatečnými představeními a rozšířením divácké tribuny.

Vystupuje i Pražská filharmonie
Festival trvá měsíc, a to na přelomu července a srpna. O hudební doprovod se už od počátku festivalu stará Vídeňský symfonický orchestr, ovšem své umění zde operním nadšencům předvádí i Pražská filharmonie. Celý areál se pyšní špičkovým ozvučením a velkoplošnými obrazovkami. „Po boku jeviště jsou ve vodě vsazené obří obrazovky, kde běží živý přenos s německými titulky, střídavě se záběry na orchestr a na dirigenta. Pod jevištěm, tedy pod vodou, je zákulisí,“ přibližuje popis lifestylový web věnovaný životu ve Švýcarsku s názvem Švýcarská drbna.

Seebühne se dokonce dostal na plátna kin, a to ve velkém stylu! Na jeho prknech se proháněl James Bond v bondovce Quantum od Solace z roku 2008. Ve stejném roce se jevištní scéna blýskla také během Mistrovství Evropy ve fotbale, když si z ní německá veřejnoprávní stanice ZDF udělala sportovní studio.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů