Integrovaný deštník v autě? Luxusní i praktický detail, který si zamilujete

Our theme
Edvard D. Beneš | 18.10.2024
dalších 8 fotek
Deštník, který je ve výbavě vozů Škoda Fabia, má svou schránku pod sedadlem spolujezdce. | foto: Wikimedia Commons, Alexander-93, CC BY-SA 4.0 a Deník/Edvard D. Beneš
Asi každý řidič už si touto situací prošel. Je podzim, počasí zrovna není příznivé a do toho jste píchli kolo. Musíte z vozu ven, vyndat rezervu, a zrovna se spustil liják. Pomocník v podobě deštníku, který by vám z části pomohl, nemáte, protože jste jej nechali doma. Takže bohužel, vrátíte se totálně promoklý. Některé automobilky ale na podobnou situaci myslí a deštník patří k jejich základnímu vybavení auta.
O ČEM SE V ČLÁNKU DOČTETE
Deštník ve voze Škoda Superb:
Mezi ty automobilky, které vychází řidičům v tomto směru vstříc, a deštník patří k výbavě jejich vozů patří například Škoda Auto. Je to jeden z chytrých detailů tuzemské automobilky. A nezůstalo jen u deštníku…

Deštník mezi šedesátkou praktických nápadů
Česká automobilka nabízí více než 60 praktických a chytrých nápadů, a to včetně integrovaných deštníků, které se tak, jak uvádí web Bussines Car, staly neodmyslitelnou součástí interiéru vozů značky Škoda.

„Schránka na straně řidiče se standardně dodává s deštníkem či smetáčkem, abyste unikli dešti, případně mohli omést své auto. Schránky jsou voděodolné a voda je odváděna kanálkem mimo vůz, takže do nich můžete bez obav ukládat i mokré deštníky. Na přání si lze deštník či smetáček objednat také do druhé schránky,“ píše se na webu Škoda Auto k modelu Octavia.

Pod sedadlem spolujezdce
V modelu Škoda Fabia a Škoda Rapid je deštník umístěný pod sedadlem spolujezdce. O tom automobilka informovala už v roce 2016, kdy v souvislosti s přípravou zahájení výroby vozů modelového roku 2017 rozšířila v některých případech základní či příplatkovou výbavu.

Jednou z viditelných změn v nově vyrobených fabiích a rapidech se tak stala přihrádka pod sedadlem spolujezdce, v níž se ocitne deštník. Obohacení výbavy však ve většině případů provázelo zvýšení ceny. Výrobce automobilů zveřejnil informaci, že deštník budou mít ve výbavě všechny jeho modely. Slíbil, že se dostane i do Citiga, které se vyrábí v Bratislavě.

Dnes je tento praktický ochránce před deštěm nabízen snad ve všech modelech. Jak již bylo zmíněno, Fabia, Rapid, jej mají uložen pod sedadlem spolujezdce a podobné je to i u modelu Karoq.

V modelech Kodiaq, Superb, Octavia a v novém modelu Scala jsou odkládací schránky na deštníky umístěny v předních dveřích.

Prvním byl model Superb
Jako první se v produkci škodovek s doplňkem v podobě deštníku objevil vůz Škoda Superb.

Vůz Škoda Superb., zdroj: Wikimedia Commons, Vauxford, CC BY-SA 4.0


Koncernu Volkswagen ale v jednu chvíli požadoval, aby byl deštník z jeho výbavy odstraněn, nakonec se tak ale nestalo a mladoboleslavský výrobce aut lehce dostupnou ochranu před deštěm ve výbavě zachoval.

Deštník má i Volkswagen Passat
Určitě není proto divu, že ve výbavě pomocník proti dešti nechybí ani u Volkswagenu, konkrétně od modelu Passat páté generace.

„Speciálně pro nový Passat byl renomovaným německým výrobcem oděvních doplňků vyvinut velký kvalitní deštník, který má své místo ve schránce ve dveřích řidiče. Do kožené rukojeti tohoto deštníku je vytlačeno decentní logo automobilky Volkswagen,“ uvedla už v roce 2005 webová stránka Autorevue, když představovala nový vůz známého německého výrobce.

Zatímco v roce 2005 měl ve Škodě Superb deštník své původní místo v zadních dveřích, v novém Volkswagenu Passat našel vlastní schránku ve dveřích řidiče.

Také ve výbavě Nissanu Pulsar
Deštník patří například do výbavy japonského vozu Nissanu Pulsar GTI-R. Tady lze najít schránku pro deštník ve dveřích na straně řidiče.

Vůz Rolls-Royce Phantom VIII., zdroj: Wikimedia Commons, Sicnag, CC BY 2.0


Na přepych neprší
Mezi výrobce automobilů, kteří dávají jako doplněk výbavy do vozu deštník, patří také firma Rolls Royce. Její automobily, známé svou precizností a spolehlivostí, se dokonce mohou pyšnit tím, že mají ve výbavě nejdražší deštník na světa.

Web Driven Car Guide píše, že deštník vyjde na 1000 dolarů. Nabíjí smartphone a zároveň odpuzuje kapky deště v okruhu 5 metrů při streamování hudby přes bluetooth.

Rolls Royce je možná nejznámější tím, že má ve výbavě deštník od představení modelu Phantom VII v roce 2002. Od té doby patří k vybavení napříč všemi jeho modely, jako jsou Ghost, Wraith, Cullinan a dokonce i nejnovější EV Spectre. Je, jak jinak, než krásně zpracovaný a odpovídající logu RR na klíče a má své místo v rámu předních dveří. Má tak být vhodnou připomínkou toho, že na takový přepych prostě neprší.

Detailnější pohled na deštník ve dveřích Rolls-Royce Phantom VIII., zdroj: Wikimedia Commons, The Car Spy, CC BY 2.0


Neprůstřelný deštník z kůže
Trochu z jiného soudku je deštník ve výbavě vozu Dartz Wadiya 1, vyráběného v Lotyšsku. Tato kontroverzní značka přišla v roce 2022 s další nepřehlédnutelnou novinkou. Firma s názvem Dartz Motorz v podstatě vyrábí naprostou automobilovou exkluzivitu pro ty nejzhýralejší boháče světa nebo diktátory.

„Již v základu tu za své peníze zákazník dostane balistickou ochranu, ovšem kdo by se ani tak necítil dostatečně bezpečně, může si připlatit za ochranu před různými trhavinami, jako jsou ruční granáty nebo miny. A to stále není všechno, v nabídce je totiž i ochranná helma, ke které kupující dostane neprůstřelný deštník z krokodýli nebo hroznýší kůže,“ informuje kromě jiného web Garáž.cz.

Z historie deštníku
Deštník, zastaralý či hovorový název je paraple. Název pochází z francouzského parapluie, což je předmět, který umožňuje krátce schovat či déle ochraňovat osoby a předměty pod ním ukryté před deštěm nebo sluncem, v tomto případě je nazýván slunečníkem, nebo i před padající sněhem. Nejstarší slunečníky byly známy již ve starém Egyptě.

Slunečníky se skládacím mechanismem jsou doloženy v archeologických nálezech na Blízkém východě. Slunečník je jedním z osmi šťastných symbolů, které jsou významné v tibetském buddhismu, ale i v hinduismu a džinismu.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů