Aston Martin AM-RB 001 bude úžasné auto. Za 10 sekund prý zrychlí na 320 km/h

Our theme
Redakce | 19.10.2016
dalších 6 fotek
Aston Martin AM-RB 001. | foto: Aston Martin
Auto, na němž spolupracují britská automobilka Aston Martin a tým Formule 1 Red Bull Racing, zřejmě bude naprosto úchvatný stroj, který posune hranice možného. Jeho schopnosti, jak je výrobce nyní prezentuje, totiž doslova berou dech.
Už delší dobu víme, že na vývoji nového hypersportu AM-RB 001 se podílí především Mark Reichmann, šéf designu u automobilky Aston Martin, a za Red Bull Racing slavný konstruktér Adrian Newey. Ten má na starosti zejména aerodynamiku, podvozek, zavěšení a další technické záležitosti.

A právě Newey prozradil některé zajímavé detaily, které potvrzují, že vůz bude opravdu výjimečným kusem techniky. Potvrdil například, že AM-RB 001 nabídne poměr výkonu a hmotnosti 1 koňské síly na 1 kilogram. Auto přitom nemá vážit více než tunu, takže lze očekávat výkon okolo 900 až 1000 koní.

O masivní výkon se postará uprostřed umístěný atmosféricky plněný dvanáctiválec, schopný točit 11 tisíc otáček za minutu, který bude spojen s nespecifikovaným hybridním systémem a novou, zřejmě automatickou, převodovkou.

Aston Martin AM-RB 001.


Díky tomu má být dynamika skutečně drtivá. Zrychlení na 200 mil v hodině, tedy na 321 km/h, se prý odehraje okolo 10 sekund. A zastavení z této rychlosti zabere jen pět vteřin. Jinými slovy, AM-RB 001 na akceleraci z klidu na 321 km/h a opětovné zastavení potřebuje zhruba jen 15 sekund.

Pro srovnání, aktuální rekordman v této disciplíně potřebuje na stejný úkon 20,7 vteřiny - Koenigsegg One:1 totiž na 200 mil v hodině zrychlí za 14,3 sekundy a do klidu dobrzdí za 6,4 s.

Neméně zajímavé je řešení aerodynamiky. Podrobnosti v tuto chvíli samozřejmě chybí, ale AM-RB 001 by měl těžit například z důmyslného systému vzduchových kanálů, které zvyšují přítlak, nebo aktivního zavěšení, jež může podle potřeby měnit světlou výšku vozu.

Snahou o dosažení co nejefektivnější aerodynamiky bude pochopitelně ovlivněn také design auta. O něm si už můžeme udělat představu díky představení prvního konceptu, k němuž došlo v červenci. Některé detaily se sice u produkční verze budou lišit, hlavní tvary už by ale měly zůstat stejné.

Aston Martin AM-RB 001.


Výrobce zájemcům nabidne dvě verze: silničního provedení vznikne maximálně 150 exemplářů, kromě nich se ale počítá s produkcí 25 kusů určených pro použití na závodních okruzích.

Právě okruhové verze mají mít schopnost generovat přítlak až 1800 kilogramů a v zatáčkách vytvořit boční přetížení rovnající se čtyřem G. Jen pro představu – normální auto při ostré zatáčce udělá asi jedno G, moderní vozy Formule 1 "umí" boční přetížení mezi 5 a 6 G.

Hypersport také vypadá velice futuristicky. Méně než jeden metr vysoká karoserie je vyrobena z uhlíkových vláken, auto dostalo i vzhůru vyklápěné dveře. Není to samoúčelné řešení pouze "na efekt", naopak. Je to prý jediný způsob, jak zajistit pohodlný přístup do nízkého kokpitu. Ze stejného důvodu uvnitř bude také odnímatelný volant. Samotnou podobu dvoumístného interiéru zatím neznáme.

Tajemstvím je i cena, očekává se však částka přesahující 70 milionů korun. K majitelům se první vozy zřejmě dostanou až začátkem roku 2019.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů